>Terug naar het overzicht

De Wereld van jonge Mantelzorgers

16 april 2024

Jongen mantelzorger br

Als jongere tussen de twaalf en achttien jaar sta je midden in het leven. Je bent volop bezig met groei, nieuwe dingen ontdekken en je hebt vaak genoeg uitdagingen. Maar voor sommige jongeren gaat deze reis gepaard met een extra last op je schouders: namelijk de rol van mantelzorger.

Wat betekent het om een jonge mantelzorger te zijn en hoe kun je goed voor jezelf blijven zorgen tussen alle taken die je hebt. In dit artikel vertellen we er meer over. 

Wat is een jonge mantelzorger

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis voor een familielid zorgen dat een langdurige ziekte, handicap, verslaving of psychische gezondheidsproblemen heeft. Dit kan een ouder, broer, zus of grootouder zijn. In Nederland is dit zo’n 20% van alle jongeren.

Jonge mantelzorgers hebben vaak allerlei taken zoals huishoudelijke klusjes, persoonlijke verzorging, emotionele ondersteuning en zelfs medische zorg, naast hun eigen schoolwerk, sociale leven en persoonlijke ontwikkeling.

De verantwoordelijkheden van jonge mantelzorgers

Deze verantwoordelijkheden kunnen een zware last zijn voor jongeren die nog steeds hun eigen ‘ik’ en plaats in de wereld aan het ontdekken zijn. Het kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, stress, vermoeidheid en zelfs schuldgevoelens over het idee dat ze niet voldoende kunnen meehelpen in de zorg aan hun broer of zus of familielid.

De voordelen voor jonge mantelzorgers

Maar ondanks de uitdagingen waarmee je als jonge mantelzorger te maken krijgt, blijken ze vaak ook heel erg veerkrachtig en volwassen te zijn. Je leert op jonge leeftijd heel waardevolle vaardigheden zoals empathie, organisatie, time-management (je kunt slim omgaan met tijd) en zelfstandigheid. Je mag dus echt trots zijn op jezelf, want veel leeftijdsgenoten kunnen dit nog niet.

De valkuilen voor jonge mantelzorgers

Toch is het belangrijk voor jonge mantelzorgers om evenwicht te vinden tussen hun zorgtaken en hun eigen behoeften. Van te veel zorgen en te weinig ontspannen kun je overbelast raken. Het is daarom belangrijk dat je ruimte maakt voor ontspanning en dingen doet waar je van uitrust (zowel geestelijk als lichamelijk) en die je plezier brengen. Dit kan betekenen dat je gaat sporten, afspreekt met vrienden of jezelf even terugtrekt op een andere manier.

Jonge mantelzorgers zijn niet alleen

Er zijn veel jongeren zoals jij. Alleen weet je dat meestal niet van elkaar, omdat erover praten soms ook lastig kan zijn. Weet in elk geval dat er ondersteuningsgroepen zijn voor jonge mantelzorgers, online forums en organisaties die specifiek gericht zijn op jonge mantelzorgers en die hen kunnen helpen bij het vinden van steun, advies en praktische hulp. En in de eerste week van juni vindt de week van de jonge mantelzorger ook weer plaats. In deze week wordt er op verschillende manieren aandacht besteed aan de jonge mantelzorgers.

Hulp vragen is oké. Jouw verhaal delen ook!

Jij als jonge mantelzorger bent dus niet alleen. Vraag om hulp als je dat nodig hebt, als is het maar om je gedachten of zorgen te kunnen delen. Want zorgen voor een ander is heel mooi en sterk, maar goed voor jezelf zorgen is zeker net zo belangrijk.

Heb jij een broer of zus met een beperking en wil jij jouw verhaal met ons delen? Via onze website kun je ons een Whatsapp berichtje of mail sturen. We nemen dan contact met je op en plannen een digitale afspraak. Jouw verhaal is een steuntje in de rug voor andere jongeren met een bijzondere broer of zus. Misschien tot binnenkort! 

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp