>Terug naar het overzicht

10 manieren om een compliment te geven

13 februari 2024

Compliment

Complimenten geven is een leuke manier om positieve energie te verspreiden en de ander een glimlach op zijn/haar gezicht te bezorgen. Of je nu je vrienden, familie of klasgenoten een compliment geeft, het kan een groot verschil maken voor de ander, maar ook voor jezelf. In dit artikel delen we 10 manieren hoe je iemand een compliment kunt geven.

1. Wees duidelijk en oprecht

Een compliment is het meest waardevol wanneer het een oprecht (gemeend) compliment is. Zomaar iets zeggen heeft dus niet zo veel zin. De ander zal dan ook merken dat je het niet meent. Geef dus een compliment waar de ander zich in herkent. Is jouw beste vriend(in) bijvoorbeeld erg goed in tekenen, zeg dan bijvoorbeeld: “Ik vind het zo knap van jou wat je allemaal kunt tekenen”.

2. Benoem de kwaliteit

Wees duidelijk in wat je precies een complimentje waard vindt. In plaats van te zeggen 'Je bent geweldig' kun je bijvoorbeeld zeggen: 'Ik vind het zo lief van je hoe jij altijd klaarstaat om anderen te helpen.' Op deze manier weet de ander precies waarom je hem/haar een compliment geeft en wordt het een stuk makkelijker om het compliment van je aan te nemen. 

3. Een compliment als verrassing

Het is leuk als je de ander echt verrast met jouw compliment. Maak jouw compliment daarom extra speciaal. Schrijf het bijvoorbeeld op een kaartje, lees een gedichtje voor of koop een cadeautje. Dit hoeft natuurlijk niet altijd, maar alleen als jij vindt dat de ander dit verdient.

4. Benoem iemands positieve eigenschappen

Een compliment hoeft echt niet altijd om een bijzondere reden te worden gegeven. Het is juist heel fijn om een complimentje te krijgen voor iets dat juist heel gewoon voor iemand is. Is jouw broer/zus bijvoorbeeld altijd heel behulpzaam en helpt hij/zij je met het maken van jouw huiswerk, dan kun je juist daar een compliment voor geven.

5. Geef een complimentje in de groep

Als je een complimentje geeft waar ook anderen mensen bij zijn zul je merken dat de anderen het eens zijn met jouw compliment of zelf ook complimenten gaan geven. Zo krijgt iemand opeens heel veel complimentjes. Wedden dat diegene daar heel erg van onder de indruk is.

6. Geef een compliment voor iets persoonlijks

Persoonlijkheid. Dat is iets wat je bent, vanbinnen. Vaak geven we complimenten voor iets dat iemand doet. Dus zeg eens wat je zo leuk vindt aan iemands persoonlijkheid. Bijvoorbeeld: 'Van jouw goede humeur word ik ook altijd vrolijk' of 'Dankjewel dat je altijd vraagt hoe het met me gaat'.

7. Welke invloed heeft de ander

Iemand een compliment geven is leuk, maar de ander uitleggen waarom je het tof vindt wat hij/zij doet is nog veel leuker. Stel jouw beste vriend(in) is altijd heel relaxt met alles. Dan zou je dat als compliment kunnen geven, maar je zou er dan ook meteen bij kunnen zeggen welke invloed dit op jou en/of de omgeving heeft. Bijvoorbeeld: 'Zo fijn dat je altijd zo relaxt bent. Mensen voelen zich daardoor snel bij je op hun gemak'.

8. Schrijf het eens op

Een handgeschreven briefje of kaartje is erg persoonlijk. Een complimentje dat je opschrijft komt daardoor nog meer aan bij de ander, dan wanneer je het zegt of stuurt via een berichtje. En een compliment dat je opschrijft kan door de ander nog eens worden nagelezen. En nog eens. En nog eens…

9. Gebruik humor in je compliment

Complimentjes geven kan ook best een beetje akward zijn. Jijzelf (of de ander) kan je er ongemakkelijk bij voelen. Als je wat humor toevoegt aan je compliment maak je het wat luchtiger.

10. Organiseer een complimentendag

Organiseer met jullie gezin, je klas of vriendengroep een complimentendag. Op deze dag staan jullie stil bij de dingen die jullie zo aan elkaar waarderen en spreken dit naar elkaar uit. Misschien dat jullie er een jaarlijkse traditie van kunnen maken.

Complimenten geven is dus niet alleen leuk. Je weet nu ook dat het een krachtig middel is om positiviteit te verspreiden en de band tussen jou en je vrienden, klasgenoten of familie te versterken. Een complimentje kan klein zijn, of juist groot zoals het laatste voorbeeld. Hoe dan ook heeft een compliment impact op de persoon die het compliment krijgt. Dus, geef het goede voorbeeld en begin met het geven van complimentjes (als je dat nog niet deed).

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp