>Terug naar het overzicht

Andere broers en zussen ontmoeten

28 december 2022

Andere broers en zussen ontmoeten

Het kan soms voelen alsof je de enige bent met een bijzondere broer of zus. Klasgenootjes gaan in de vakantie naar het buitenland en bezoeken regelmatig een pretpark, dierentuin of zwembad. Ze nodigen gemakkelijk vriendjes uit om bij hen thuis te spelen en lijken zich geen zorgen te maken om hun broer of zus. Voor jou is dat anders, waardoor jij je daar alleen in kan voelen. Het is daarom fijn om leeftijdsgenoten te ontmoeten die ook een bijzondere broer of zus hebben.

Contact met lotgenoten

Een lotgenoot is iemand die in een situatie zit die lijkt op die van jou. Anders dan veel klasgenoten, maakt hij ongeveer dezelfde ervaringen mee. Hij begrijpt daardoor als geen ander hoe het is om een bijzondere broer of zus te hebben. Hoewel veel broers en zussen het een stom woord vinden, vinden velen het heel fijn om met lotgenoten te praten over hun ervaringen. Ze kunn de blije en leuke momenten met elkaar delen, maar ook dat waar ze tegenaan lopen of waar ze zich zorgen om maken. Het kost ze weinig moeite om duidelijk te maken wat ze bedoelen en ze herkennen veel in elkaars verhalen.

Online contact leggen

Je kunt andere broers en zussen van een bijzondere broer of zus gemakkelijk online ontmoeten. Er zijn namelijk verschillende platforms en groepen op social mediakanalen voor opgezet. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • De BRUS Facebook-groep is een community die is opgezet voor en door broers en zussen van een bijzondere broer of zus. Daar kan je verhalen, tips en vragen van anderen lezen en ook zelf contact zoeken met leden van de groep.
  • De Facebook-groep BRUS PRO is de openbare variant van de BRUS Facebook-pagina. Op deze openbare pagina kan iedereen die te maken heeft met ‘brussen’ en jonge mantelzorgers terecht. Het is hun doel dat alle broers en zussen van mensen met een beperking, stoornis of ziekte in elke fase van hun leven de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.
  • De stichting MIND Naasten Centraal heeft een Facebook-groep opgezet, onder andere voor broers en zussen van een broer of zus met een psychische kwetsbaarheid.
  • GGNet Jeugd heeft het platform Bijzonderebroerofzus.nl opgezet voor broers en zussen van allerlei leeftijden. Daar vind je interessante en helpende informatie en kan je via het forum contact leggen met lotgenoten.

Offline contact leggen

Hoewel we tegenwoordig veel online doen en ook veelal online contact hebben met anderen, is het ook fijn om offline contact te leggen met andere broers en zussen. Je kunt via de bovenstaande online platforms en groepen contact leggen met anderen en vervolgens fysiek afspreken. Er zijn ook organisaties die offline initiatieven opzetten en activiteiten organiseren:

  • FunCare4Kids organiseert jaarlijkse fun-dagen. Dat doen ze voor broers en zussen die 6 t/m 16 jaar zijn en een broer of zus hebben met een beperking of chronische ziekte. Op die dagen leer je andere broers en zussen kennen en maken jullie er samen een groot feest van. De Fundagen worden door het hele land georganiseerd.
  • Ervaringsmaatjes is een initiatief dat broers en zussen van een bijzondere broer of zus in contact brengen met jongvolwassen vrijwilligers die zelf ook een bijzondere broer of zus hebben. Dit worden ook wel ervaringsmaatjes genoemd. Met een maatje kun je leuke dingen doen, hij of zij kan je een luisterend oor bieden en je kunt bij hem of haar terecht voor praktische zaken. Hij of zij helpt jou om inzicht te krijgen in jouw wensen en behoeften.
  • Stichting MEE organiseert in meerdere regio’s verschillende brussengroepen. Kijk op de regionale website van stichting MEE welke groepen dit in jouw regio zijn.

Cursussen voor broers en zussen

Tot slot zijn er verschillende cursussen, speciaal voor broers en zussen van een broer of zus met een beperking, stoornis of ziekte. Die zijn onder andere gericht op het voor jou is om een zogenaamde ‘brus’ te zijn en op het leren over hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan. Daarnaast staan de cursussen grotendeels in het teken van elkaar ontmoeten. Er worden dan ook vaak leuke activiteiten georganiseerd.

  • De cursus Speciaal voor mij is er voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en wordt gegeven door Stichting MEE. Het bestaat uit 6 bijeenkomsten waarin je leuke activiteiten doet en met elkaar gaat praten over jullie ervaringen.
  • Just 4 me is ook een cursus van Stichting MEE, maar dan speciaal voor jongeren van 12 t/m 17 jaar met een broertje of zusje met een beperking. In vijf bijeenkomsten leer je elkaar beter kennen, gaan jullie met elkaar in gesprek over jullie broers en zussen en doen jullie leuke activiteiten.
  • Voor kinderen en jongeren met een broer of zus die chronisch ziek is of kanker heeft, is er de cursus Op Koers. Deze wordt in het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC gegeven en is er voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar. Je kunt tijdens die cursus met andere broers en zussen praten en krijgt tips voor hoe je kunt omgaan met moeilijke situaties die te maken hebben met de ziekte van je broer of zus.

Zou jij andere leeftijdsgenoten willen leren kennen die weten hoe het is om een broer of zus met een beperking, ziekte of stoornis te hebben? Kijk dan op de bovenstaande websites, Facebook-groepen of platforms en ontdek welke bij jou past!

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp