>Terug naar het overzicht

Fay is bezorgd over de school van haar broertje

13 februari 2024

Fay l

Fay (17) heeft een broertje Noah (13). Noah heeft autisme en een leerachterstand. Sinds dit jaar zit hij op de middelbare school naast de school van Fay. Het is een speciaal onderwijs school.

Mijn broertje zit nu op de middelbare school

Ik vind het echt een raar idee. In mijn ogen is het nog een halve baby. Door zijn beperking gedraagt hij zich ook echt wel wat jonger dan toen ik 13 was.

Naast mijn school zit een speciaal onderwijs school. Iedereen op mijn school noemt het: de criminelen school. Ikzelf eerst ook, totdat ik doorkreeg dat mijn broertje er ook heen ging.

Mijn broertje is absoluut geen crimineel. Hij is juist echt een goedzak. En het idee dat hij naar die school ging vond ik echt vreselijk.

Ik heb het mijn ouders nog geprobeerd uit hun hoofd te praten, maar mijn ouders waren erg enthousiast over de school

Ze behalen goede successen met de leerlingen daar en er is voldoende aandacht voor alle kinderen apart, zei mijn moeder. En op mijn school zou hij het echt niet gaan redden.

Maar ja, weet je. Ik ben er ook nog he. Ik kan hem helpen op school als ik op dezelfde school zit in de pauzes enzo, maar niet als hij op een andere school zit.

Mijn ouders schreven hem toch in voor die andere school. Ik snap het ook wel. Diep van binnen weet ik wel dat hij het op mijn school echt niet zou redden. Niet alleen de lessen zijn te moeilijk voor hem, maar ik denk dat ze hem zouden gaan pesten.

Niet mijn vrienden natuurlijk. Maar je hebt ook echt van die nare kinderen op mijn school, die iedereen pesten. Vooral de kinderen die niet zo goed voor zichzelf op kunnen komen.

Mijn moeder zegt dat ze niet wil dat ik mij op school verantwoordelijk voel voor mijn broertje

Thuis meehelpen is genoeg. Op school kan je beter lekker met je vriendinnen zijn, zegt ze. Ik vind het wel heel lief van mijn moeder dat ze ook aan mij denkt, maar ik maak me wel zorgen om hem op die school.

Er zitten ook best wel veel kinderen die veel erger zijn dan hij. En kinderen met gedragsproblemen.

Laatst was er in een klas een stoel door de ruit gegooid. Ik moet er echt niet aan denken dat Noah in die klas zou zitten.

Noah heeft wel als voordeel dat hij aardig sterk is, dus als iemand hem duwt, dan duwt hij meestal harder terug. Dat stelt me dan nog wel gerust, maar verder vind ik het maar helemaal niks.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp