>Terug naar het overzicht

De ene downie is de andere niet

2 februari 2024

Zus met Down br

Downsyndroom is een genetische aandoening die een aantal kenmerken veroorzaakt die alle mensen met downsyndroom hebben. Toch zijn er ook unieke verschillen en zijn echt niet alle mensen met down ‘hetzelfde’. 

Als jouw broer of zus het syndroom van Down heeft kan het best lastig zijn om deze verschillen te leren herkennen, laat staan hoe lastig dit is voor de mensen in jouw omgeving die hier geen ervaring mee hebben. In dit artikel duiken we in deze verschillen.

Verschil in vaardigheden en talenten

Net als bij mensen zonder downsyndroom hebben mensen met downsyndroom een heleboel vaardigheden en talenten. Sommigen blinken uit in kunst, muziek of sport, terwijl anderen misschien een passie hebben voor wetenschap of technologie. Het is belangrijk om te begrijpen dat de interesses en vaardigheden van mensen met downsyndroom net zo verschillend zijn als die van mensen zonder down.

Persoonlijkheid en karakter

Downsyndroom beïnvloedt de persoonlijkheid en het karakter van de persoon op unieke wijze. Simpel gezegd; alle mensen met het downsyndroom zijn anders. Sommigen kunnen ontzettend uitbundig zijn, terwijl anderen misschien meer verlegen en rustig zijn. Bij mensen zonder down is dat natuurlijk ook zo. Kijk maar eens naar jouw beste vrienden. Jullie hebben allemaal een verschillend karakter.

Verschillen in ontwikkeling

De snelheid waarmee je ontwikkelt kan erg variëren bij mensen met downsyndroom. Sommigen bereiken een mijlpaal zoals bijvoorbeeld zelfstandig je veters strikken tegelijkertijd met leeftijdsgenoten zonder down. Dit terwijl anderen met het downsyndroom hier op latere leeftijd nog steeds moeite mee hebben. Zie je dit ook bij jouw broer of zus, dan is geduldig zijn het enige dat helpt om jouw broer/zus te steunen.

Communicatie

Mensen met downsyndroom kunnen verschillende manieren van communiceren hebben. Sommigen communiceren met woorden (verbaal), terwijl anderen gebruikmaken van gebaren, pictogrammen, geluiden en/of lichaamstaal (non-verbaal). Ook dit is weer bij iedereen anders.

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid (autonomie) zorgen ervoor dat je in bepaalde mate voor jezelf kunt zorgen. Mensen zonder down zijn hier op volwassen leeftijd toe in staat. Voor mensen met het downsyndroom is dit meestal anders. Vaak hebben zij ondersteuning en begeleiding nodig en kunnen zij bijvoorbeeld nooit helemaal zelfstandig wonen of zelfstandig een boodschapje gaan doen. Als jij een broer of zus hebt met het downsyndroom zul je misschien herkennen dat jouw broer/zus bepaalde dingen niet kan zonder hulp.

Naar school gaan

Sommige kinderen met het syndroom van Down gaan naar een ‘gewone’ (reguliere) basisschool of voortgezet onderwijs. Maar er zijn ook kinderen die naar een school gaan met speciaal onderwijs. Op deze scholen wordt de lesstof aangepast op het niveau van het kind en zijn er alleen maar kinderen die een andere leerbehoefte hebben.

Verschillen in gezondheid

Net als bij mensen zonder het syndroom van Down, is er bij mensen met Down verschil in gezondheid. De ene persoon heeft veel gezondheidsproblemen en heeft medische zorg nodig, terwijl een ander kerngezond is. Ook hebben mensen met het syndroom van Down aanleg om sneller aan te komen in gewicht en is het belangrijk om goed op de voeding te letten.

Omgaan met emoties

Het uiten van emoties en veerkracht (hoe ga je om met tegenslag) verschillen bij mensen met downsyndroom. Sommigen kunnen emoties ervaren zoals frustratie, boosheid of angst, terwijl anderen juist heel veerkrachtig zijn en zich niet snel uit het veld laten slaan. Ook voor jou als broer of zus kan het lastig zijn om de emoties van jouw broer of zus te handelen. Misschien is jouw broer/zus erg aanwezig omdat hij/zij vaak boos of verdrietig is, of juist altijd heel vrolijk en opgewekt.

Het goed leren kennen van jouw broer of zus gaat niet vanzelf. Samen ontwikkelen jullie je op een eigen manier. Begrip, respect en acceptatie zijn hierbij erg belangrijk. En zoals het bij de één gaat, zo gaat het bij de ander meestal niet. Weet dat dit normaal is en dat het in alle gezinnen met een kind met het syndroom van Down zo is.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp