>Terug naar het overzicht

Mijn broertje met Down is echt niet alleen maar schattig

1 juli 2024

Soul

van Digna Verheul, www.aandachtengroei.com

Kean (12) heeft een broertje met het downsyndroom. Mensen vinden hem vooral schattig, maar Kean weet ook dat hij heel anders kan zijn thuis.

Soul is niet altijd lief en schattig

Mijn broertje Soul (9) ziet er echt uit om te knuffelen. Dat snap ik. Hij heeft half lang haar, een grote glimlach en hij draagt meestal een petje. Hij is ook heel erg lief, maar hij kan ook heel moeilijk zijn. Maar dat laatste zien andere mensen bijna nooit.

Als we ergens naartoe gaan krijgt Soul altijd veel aandacht. Hij tikt mensen aan en probeert een grapje met ze te maken. Hij gaat ook vaak dansen en als er geen muziek is, dan maakt hij zelf de muziek. Als mensen het leuk vinden, wat heel vaak zo is dan geven ze hem steeds meer aandacht.

Alleen kan Soul daar niet zo goed mee omgaan. Hij wordt dan steeds drukker en drukker totdat mijn moeder hem mee naar huis neemt. Wat mensen niet zien is dat hij thuis dan helemaal boos en overstuur is. Hij gooit met spullen, huilt en schreeuwt en dat duurt soms heel erg lang.

Mensen begrijpen het niet en maken Soul steeds drukker

Ik ga meestal niet mee naar huis omdat ik dan echt helemaal gek van hem wordt. Na een uurtje kom ik dan wel. Dan is het ergste over. Het liefst zou ik willen dat mensen gewoon zouden begrijpen dat je hem niet zo druk moet maken. Het lijkt misschien wel grappig en alsof hij het leuk vindt, maar daarna is hij helemaal doorgedraaid.

Mijn moeder zegt dat niet iedereen dat kan begrijpen omdat ze zelf geen kind hebben met downsyndroom. Maar het zijn toch volwassen mensen? Die snappen toch wel dat hij ook wat rust nodig heeft, denk ik dan. 

Negeren helpt Soul om niet over zijn grens te gaan

Mijn vrienden weten het gelukkig wel. Als ze bij ons komen of we zijn ergens dan geven ze hem even aandacht en daarna niet meer. Als hij dan een grapje maakt, doen ze net alsof ze het niet zien of horen. Dat klinkt misschien hard, maar voor Soul is dat juist duidelijk. Hij weet niet wanneer hij moet stoppen met zijn grapjes. Maar als je hem geen aandacht meer geeft stopt hij vanzelf.

En Soul is dol op mijn vrienden en zij ook op hem. Door hem te negeren helpen ze hem eigenlijk juist, om niet helemaal hyper te worden. Zodat hij daarna ook geen woede-uitbarsting krijgt.

Soul is echt een lief broertje, maar soms zou ik willen dat iedereen hem wat beter begreep.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp