>Terug naar het overzicht

Wat mijn broertje heeft maakt voor mij niet uit

6 juni 2024

Mirella en Dave

van Digna Verheul, www.aandachtengroei.com

Mirella (16) heeft een broertje Dave (12). Dave is lichamelijk en geestelijk beperkt en zit in een rolstoel.

Dave is gewoon mijn broertje

Ik weet eigenlijk niet precies wat mijn broertje heeft. Het maakt voor mij niet uit, hij is gewoon mijn broertje. Wel weet ik dat mijn ouders niet zo goed kinderen konden krijgen en dat mijn moeder na mij eigenlijk geen kind meer mocht. Maar mijn ouders hebben daar niet naar geluisterd en toen kwam Dave.

Ik ben er eerlijk gezegd wel blij mee, anders was ik helemaal alleen geweest. Ook al is Dave wel een ander soort broertje dan de meeste mensen hebben. Ik kan met hem bijvoorbeeld niet gaan stappen of feesten met vrienden ofzo. En ik moet hem eigenlijk altijd wel in de gaten houden als ik wel iets met hem ga doen zoals zwemmen.

We kunnen mijn broertje nooit even alleen laten

Als ik bijvoorbeeld alleen met mijn broertje ga zwemmen zonder mijn ouders, dan neem ik hem zelfs mee in het wc-hokje. Misschien vinden sommige mensen dat raar, maar het kan heel gevaarlijk zijn als ik hem ook maar heel eventjes alleen laat bij het water. Hij ziet geen gevaar. Met zwemmen draagt hij een vestje om te blijven drijven. De rits ervan zit expres op zijn rug, anders trekt hij het de hele tijd uit, maar één keer had hij hem bijna uitgekregen. Ik was blij dat ik er toen bij was.

Een bijzondere band

Sommige dingen zijn juist leuker met Dave dan met een gewoon broertje denk ik. Dave houdt bijvoorbeeld heel erg van knuffelen en kusjes. En lampjes, hij is dol op lampjes. In zijn kamer heeft hij een projectlamp voor op het plafond.

Soms ga ik samen met hem op zijn bed liggen om naar de plafondlampjes te kijken. Er zit ook zo’n heel rustig muziekje bij. Echt super chill.

Ik denk niet dat veel andere broertjes van 12 dat met hun zus doen. Dave is soms eigenlijk gewoon nog een beetje mijn babybroertje. Het allerleukste aan Dave vind ik, dat hij altijd blij is als ik thuiskom. Na een rotdag op school word je altijd weer blij als Dave je gedag komt zeggen. Het lijkt wel alsof hij dan de hele dag op mij gewacht heeft, zo blij doet hij dan.

Een knuffel met wat extra's 

Er is één moment dat ik er iets minder blij mee ben als hij blij op mij af komt rennen. En dat is als ik mijn witte blouse aan heb. Want als je van Dave een knuffel krijgt dan krijg je er altijd een beetje kwijl bij, haha!

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp