>Terug naar het overzicht

10 tips voor een leuke kerstvakantie met je broer of zus

16 november 2023

Tips voor kerst l

Kun jij ook al niet wachten tot de kerstvakantie? Heerlijk twee weken vrij van school zijn. Tijd om tot rust te komen, met vrienden af te spreken en tijd door te brengen met je broer of zus. Hier zijn 10 tips om ervoor te zorgen dat jullie allemaal een geweldige tijd hebben tijdens deze feestelijke periode.

1. Plan samen

De kerstvakantie kan een onrustige en onduidelijke periode zijn voor je broer of zus. Waarschijnlijk gaan de dagen anders dan anders, omdat hij of zij niet naar dagbesteding of het speciaal onderwijs gaat en omdat jij bijvoorbeeld meer thuis zal zijn. Weten waar hij of zij aan toe is, kan je broer of zus rust geven. Betrek hem of haar daarom bij het plannen van activiteiten. Vraag naar voorkeuren en ideeën, zodat jullie beiden iets hebben om naar uit te kijken.

2. Filmavondje thuis

Maak een gewone avond speciaal, met een filmavondje thuis. Laat je broer of zus de film kiezen, zorg voor popcorn en geniet samen van een gezellige avond. Het voordeel hiervan is dat het geen grote activiteit buiten is, maar je wel echt even iets met z’n tweeën doet.

3. Bakken

Ga de keuken in en bak samen lekkernijen voor de feestdagen. Het is niet alleen leuk, maar je hebt ook iets lekkers om te delen met familie en vrienden. Het kan zijn dat het jouw broer of zus niet lukt om bij de verschillende stappen te helpen. Kijk wat voor kleine stappen hij of zij wel kan, vertel wat jij doet of vraag wat een volgende stap zou kunnen zijn. Zo betrek je hem of haar er al bij, wat het gevoel geeft dat je het samen doet.

4. Samen versieren

Maak van het versieren van het huis een teaminspanning. Of het nu gaat om de kerstboom, de woonkamer, of zelfs de slaapkamers, samen versieren zorgt voor een gezellige sfeer. Bovendien merk je hierdoor wat je broer of zus leuke versiering vindt en wat eventueel te veel prikkels geeft.

5. Samen kerstkaarten maken

Kerstkaarten kun je kopen in de winkel of online maken. Persoonlijker wordt het als je ze zelf maakt en bovendien is dat ook weer een leuke activiteit om samen met je broer of zus te doen. Ga creatief aan de slag en wens jullie dierbaren op een persoonlijke manier fijne feestdagen toe.

6. Muziek maken

Als je broer of zus van muziek houdt, organiseer dan een kleine jamsessie. Zing samen kerstliedjes of speel eventueel instrumenten die jullie thuis hebben liggen. Het hoeft niet mooi of goed, het gaat om het plezier. Kies jullie leukste kerstliedje uit voor een gezellige kerstsfeer.

7. Bezoek een wintermarkt

Overal in Nederland vind je in december wintermarkten, groot of klein. Breng een bezoekje aan een lokale wintermarkt. Proef lekkernijen, bewonder de kerststallen en geniet van de feestelijke sfeer.

8. Maak herinneringen

Leg jullie leuke momenten samen vast door foto's te maken. Dit geeft niet alleen een blijvende herinnering, maar het is ook leuk om later samen terug te kijken.

9. Ontspan samen

De kerstvakantie kan hectisch zijn. Zorg er daarom ook voor dat jullie ontspannen. Een filmpje kijken, chillen op de bank of snoezelactiviteiten, geeft al veel ontspanning.

10. Neem ook tijd alleen

Als broer of zus van iemand met een beperking ben je het gewend om eerst aan anderen te denken en daarna pas aan jezelf. Het is dus begrijpelijk om na te denken over wat je in de kerstvakantie allemaal samen met je broer of zus kunt doen. Echter, het is ook jouw kerstvakantie. Vergeet daarom niet om ook alleen of met je vrienden leuke dingen te doen. Bedenk waar jij, en alleen jij, zin in hebt en ga dat doen!

Onthoud dat de kerstvakantie draait om samenzijn en genieten van de kleine dingen. Met deze tips in gedachten, ben je klaar voor een geweldige tijd met je broer of zus met een beperking. Fijne feestdagen!

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp