>Terug naar het overzicht

7 tips om jouw goede voornemens uit te laten komen!

13 december 2023

Goede voornemens2

De meeste mensen gaan aan het einde van het jaar nadenken over goede voornemens voor het nieuwe jaar. Misschien heb jij ook wel dingen die jij anders wilt gaan doen in 2024. Maar het bedenken van goede voornemens is een stuk gemakkelijker dan deze nieuwe doelen uitvoeren en ook volhouden. In dit artikel ga je ontdekken hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw goede voornemens geen teleurstelling worden, maar juist leuke avonturen!

1. Maak realistische en duidelijke doelen

Een van de meest voorkomende valkuilen bij goede voornemens is dat ze vaag en onrealistisch zijn. In plaats van te zeggen "ik wil minder gamen", kun je bijvoorbeeld zeggen "ik wil elke dag maximaal 1 uur besteden aan gamen”. Door duidelijk te zeggen wat je doel is, maak je het haalbaarder en ook meetbaarder. Want door de exacte de tijd te noemen, kun je bijvoorbeeld een timer zetten om jezelf aan deze afspraak te houden.

2. Verdeel grote doelen in kleine stapjes

Van grote doelen kun je ook schrikken. Als je bijvoorbeeld meer wilt gaan lezen, kies dan niet meteen het dikste boek. Een leuk tijdschrift kan ook. Of misschien vind je het tijd om te gaan sporten. Je hoeft jezelf dan echt niet meteen aan te melden bij de sportschool om 3 x per week te gaan trainen. Eén keer per week een rondje joggen is ook prima. Door het grote doel op te delen in kleine(re) stappen behaal je je doel, maar zonder dat het zweet je meteen uitbreekt van angst.

3. Wees trots op jezelf!

Elke stap, hoe klein ook, is een overwinning. Is een rondje joggen niet gelukt, maar besloot je een fijne wandeling te gaan maken? Wees dan trots op jezelf en vier dit succes! Trakteer jezelf op iets leuks of doe iets waar je blij van wordt. Het vieren van deze (kleine) successen zullen je motiveren om door te gaan en je einddoel te behalen.

4. Zorg voor supporters

Vertel je vrienden en familie over je goede voornemens. Zij kunnen je aanmoedigen, je herinneren aan je doelen of zelfs met je meedoen. Samen werken aan je doelen maakt het leuker en ook gemakkelijker om vol te houden.

5. Leer van je fouten

Je doelen halen zonder een foutje te maken, dat lukt de meeste mensen niet. En dat is ook helemaal niet erg. Het is juist normaal om eens een fout te maken. Mocht dat gebeuren, laat je hierdoor dan niet uit het veld slaan, maar zie het als een kans om te leren. Vraag jezelf af waar(om) het misging en bedenk hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Fouten zijn dus eigenlijk heel waardevolle leermomenten.

6. Geef jezelf wat tijd

Heel snel je doel behalen is fijn, maar dit is meestal niet realistisch gedacht. Vaak kost het je meer tijd dan je in eerste instantie denkt. En sommige doelen hebben nu ook eenmaal meer tijd nodig. Wil je je conditie verbeteren? Dan duurt dat echt wel even. Ga stap voor stap en geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien en ben niet te streng voor jezelf.

7. Houd een dagboek bij

Het bijhouden van je ervaringen, successen of tegenvallers geeft je inzicht en herinnert je eraan waarom je je doel hebt gesteld. Schrijf alles op. Ook je gevoelens. Als je je bijvoorbeeld als doel hebt gesteld dat je schermtijd omlaag moet, maar je dit echt heel lastig vindt, kun je hiervan gaan balen en smoesjes gaan bedenken waarom je juist wel op je telefoon moet kijken. Of misschien denk je na de eerste week dat je je doel toch niet gaat halen. Opschrijven en teruglezen in je dagboek helpt je om door te zetten en niet op te geven.

Zo zie je maar, er zijn heel veel dingen die jou kunnen helpen om je doel te behalen. En hoe groot of hoe klein jouw doel ook is, wees trots op jezelf.

Dus, waar wacht je nog op? Kom maar op met die goede voornemens!

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp