>Terug naar het overzicht

7 tips, wat je samen kan doen met je blinde of slechtziende broer of zus

21 december 2023

Visuele beperking

Opgroeien met een visueel beperkte (slechtziende of blinde) broer of zus is best uniek en brengt waarschijnlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee. Toch ben je niet de enige. In dit artikel geven wij een paar waardevolle tips om de band met je visueel beperkte broer of zus te versterken, maar geven wij je ook voorbeelden van dingen die leuk zijn om samen te doen.

Wees open en eerlijk naar elkaar

Communicatie, oftewel praten met en luisteren naar elkaar, is ontzettend belangrijk. Neem hier samen ook de tijd voor en praat op een open manier met je broer of zus. Stel vragen en probeer niet in te vullen, omdat je je broer of zus al goed denkt te kennen. Door te praten en luisteren leer je meer over elkaars ervaringen, frustraties en behoeften. Je leert elkaar hier goed door kennen. Nog beter dan je al dacht!

Ontdekken van activiteiten

Bepaalde dingen kun je misschien niet samendoen, maar er is zo veel dat je samen wel kunt doen! Betrek je visueel beperkte broer of zus bij activiteiten die jullie samen kunnen ontdekken. Kies dingen waarbij het niet alleen gaat om zien, maar vooral om samen plezier maken. Denk aan luisterboeken, podcasts, muziekconcerten, samen koken of maak samen ‘voelbare’ kunst. Bij deze vorm van knutselen gebruik je geen verf, maar bijvoorbeeld wol, vilt, kurk of flesdoppen. Op deze manier beleven jullie dingen samen en ontstaan er fijne en leuke herinneringen.

Maak gebruik van ondersteunende technologieën

Ga samen eens op ontdekking en leer meer over de technologische hulpmiddelen die er zijn voor mensen met een visuele beperking. Denk aan; schermlezers, brailleleesregels en speciale apps voor slechtziende of blinde mensen. Samen ontdekken hoe deze technologieën werken is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Het vergroot namelijk jullie begrip van elkaars leefwereld.

Samen sporten

Bewegen is voor iedereen gezond, dus ook voor mensen met een visuele beperking. Alleen kan het best lastig zijn om een sport of activiteit te vinden die jouw broer of zus ook daadwerkelijk kan doen en die veilig is. Ga samen op zoek naar activiteiten die jullie samen kunnen doen en die jullie allebei ook leuk vinden om te doen. Wandelen, hardlopen, circuit training of (tandem-)fietsen. Balsporten zijn over het algemeen wat lastiger, maar wie weet hoe creatief jullie samen zijn.

Oefenen met zelfstandig zijn

Moedig je broer of zus aan om te oefenen met zelfstandigheid. Help bijvoorbeeld bij het aanleren van nieuwe vaardigheden zoals; iets te eten of te drinken pakken, naar buiten gaan, een boodschapje doen of naar de bushalte lopen. Moedig aan om te experimenteren en help je broer of zus hierbij. Samen zullen jullie trots zijn als je ziet dat bepaalde dingen steeds beter gaan.

Inclusiviteit in vriendschappen

Deze moeten we misschien even aan je uitleggen. Inclusiviteit wil zeggen dat je ergens onderdeel van uitmaakt. Voor mensen met een beperking kan het soms lastig zijn om ergens ‘bij te horen’. Ze zijn ‘anders’ dan de rest en worden daardoor soms (on)bewust buitengesloten. Zo ook in vriendschappen. Maar het hebben van vrienden is een belangrijk onderdeel van het leven, dus help je broer of zus als je ziet dat vrienden maken of houden lastig is. Betrek vrienden bij activiteiten die voor iedereen te doen zijn. Of neem je broer of zus bewust eens ergens mee naar toe waar ook andere leeftijdgenootjes van hem/haar zijn.

Zorg ook goed voor jezelf

Van al dat zorgen (of zorgen maken) kun je ook best weleens moe worden. Het hebben van een broer of zus met een beperking is meestal wat minder zorgeloos dan wanneer je een broer of zus hebt die gezond is. Je ouders zijn vaak ook druk en hebben hun eigen zorgen. Aan jou de taak om dus ook heel goed voor jezelf te zorgen. Doe dingen die jij leuk vindt en zoek steun bij vrienden. Wees open over je gevoelens, dat helpt je en maakt het wat minder zwaar.

Opgroeien met een broer of zus die visueel beperkt is kan dus zorgen voor een sterke band tussen jullie. Een band die bestaat uit begrip, respect en liefde. Maar goed, het blijft ook gewoon jouw broer of zus, dus zullen jullie ongetwijfeld ook weleens samen ruzie maken ;-)

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp