>Terug naar het overzicht

Hoe bouw je een spreekbeurt op: Tips die jou gaan helpen!

14 maart 2024

Spreekbeurt

Het geven van een spreekbeurt is vaak een spannende ervaring. De keuze van het onderwerp, het juiste beeldmateriaal, wel of geen spiekbriefje. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en zelfvertrouwen uit te stralen. Het hebben van een broer of zus met een (verstandelijke) beperking kan nu in je voordeel werken…

1. Kies een onderwerp

Het kiezen van een onderwerp voor je spreekbeurt is het eerste en misschien wel het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding. Denk na over iets waar je zelf echt enthousiast over bent en waar je veel over weet. Heb je er al eens over nagedacht om je spreekbeurt te houden over jouw broer of zus met een beperking? De titel van jouw spreekbeurt zou kunnen zijn: "Leven met een broer/zus met een verstandelijke beperking" of "Hoe om te gaan met uitdagingen binnen je gezin".

2. Maak een opbouw

Een goede opbouw is de basis voor een succesvolle spreekbeurt. Verdeel je onderwerp in duidelijke delen en bedenk welke informatie je in elk deel wilt behandelen. Voorbeeld van een opbouw voor een spreekbeurt over "Leven met een broer/zus met een verstandelijke beperking" zou kunnen zijn;

- Inleiding:

Introductie van jouw broer/zus en waarom jij het belangrijk vindt dat anderen hier meer over weten.

- Achtergrondinformatie:

Leg uit wat een verstandelijke beperking is en hoe het het dagelijks leven van mensen en hun families beïnvloedt.

- Persoonlijke ervaringen:

Delen van persoonlijke ervaringen en uitdagingen binnen het gezin. Wellicht heb je naast de serieuze ook grappige situaties die je kunt delen.

- Tips en advies:

Het delen van tips over hoe om te gaan met iemand die een verstandelijke beperking heeft, maar ook wat jou kan helpen/ondersteunen.

- Conclusie:

Samenvatting van de belangrijkste punten van jouw spreekbeurt en het benadrukken van het belang van begrip en acceptatie.

3. Verzamel informatie

Nu je een opbouw hebt, is het tijd om de juiste informatie te verzamelen voor je spreekbeurt. Gebruik betrouwbare bronnen zoals boeken, websites en interviews met experts of mensen met ervaring in het onderwerp. Voor jou als brus kan het ook helpen om met je ouders of andere familieleden te praten om meer inzicht te krijgen in hun ervaringen. Ook kun je natuurlijk jouw eigen ervaringen gebruiken.

4. Maak visuele hulpmiddelen

Visuele hulpmiddelen zoals PowerPoint-presentaties, posters of foto's maken je spreekbeurt sterker en het zal je luisteraars helpen om de informatie beter te begrijpen en te onthouden. Zorg ervoor dat de beelden die je gebruikt duidelijk en relevant zijn voor je onderwerp. In jouw geval zou het ook leuk zijn om foto’s van jou met je broer of zus te laten zien.

5. Oefening baart kunst

Het oefenen van je spreekbeurt is belangrijk om zelfvertrouwen op te bouwen en je spreekvaardigheid (het gemak waarmee je praat) te verbeteren. Probeer je spreekbeurt meerdere keren hardop te oefenen, liefst voor wat vrienden of familieleden, zodat je tips kunt krijgen en eventuele zenuwen alvast wat kunt verminderen. Hoe vaker je oefent, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.

6. Blijf Kalm en positief

Op de dag van je spreekbeurt is het normaal om een beetje nerveus te zijn, maar probeer kalm te blijven en positief te denken. Adem diep in en uit, neem een slokje water en herinner jezelf eraan dat je goed voorbereid bent en dat je alles onder controle hebt. En maak je per ongeluk een foutje of vergeet je wat te vertellen? Niet erg, want jouw luisteraars weten namelijk niet wat je van plan was om te vertellen. Het valt dus waarschijnlijk niet eens op.

7. Sta open voor vragen

Na je spreekbeurt is er vaak tijd voor vragen vanuit de luisteraars. Sta hiervoor open en probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, zelfs als ze moeilijk of heel persoonlijk zijn.

Het geven van een spreekbeurt is een waardevolle leerervaring. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je luisteraars. Door je vooraf goed voor te bereiden straal je zelfvertrouwen uit tijdens je spreekbeurt. Jouw persoonlijke verhaal zal voor je luisteraars dan heel interessant en inspirerend zijn.

Hebben we je op ideeën gebracht? Veel succes!

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp