>Terug naar het overzicht

Mijn broer wil steeds vaker zijn zoals ik

2 april 2024

Broers

van Digna Verheul, www.aandachtengroei.com

Joost (17) heeft een jongere broer Maarten (15). Maarten is geboren met een zuurstofgebrek waardoor hij blijvende schade aan zijn hersenen heeft opgelopen.

Hoe zou het zijn als...

Soms bedenk ik mij weleens hoe het zou zijn geweest als Maarten zonder zuurstofgebrek was geboren. Hoe zou hij dan zijn? Zouden we dan veel ruzie met elkaar maken of juist gezamenlijke vrienden hebben. Dat zou mij eigenlijk best wel leuk lijken.

Helaas komen we daar natuurlijk nooit achter. Maarten is zoals hij is en dat is prima. Ik ken hem niet anders en ik ben gewend aan alles wat we wel en niet kunnen doen met Maarten. Ik merk wel steeds vaker dat Maarten er zelf moeite mee heeft, hoe hij is en dat vind ik wel kl*te om te zien.

Maarten wil ook wat ik heb

Vroeger had hij dat niet echt. Hij speelde gewoon lekker in zijn eigen wereld en vaak met kleinere kinderen dan hijzelf. Ik denk dat hij toen niet echt doorhad dat hij anders was ofzo. Maar tegenwoordig zegt hij soms weleens iets wat hij wil hebben of hoe hij wil zijn. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin en als we dan samen op de bank zitten dan kruipt hij helemaal tegen ons aan. Mijn vriendin en ik vinden dat prima en dan kijken we met z’n drieën tv. Maar laatst zei hij dus: ik wel ook zo één zelf. En toen wees hij naar Maud, mijn vriendin.

Dat was echt nieuw voor mij. Hij zegt dat weleens vaker, maar dan wil hij een koekje ofzo. Of hij wil iets van speelgoed. Maar nu wil hij dus ook een eigen vriendin. En laatst stond ik mijn haar voor de spiegel te doen met gel en toen zei hij: ‘Ik wil ook zo mooi.’ Hij zei het ook echt heel verdrietig. Ik ging daarna ook zijn haar doen, maar hij was helemaal niet blij toen hij in de spiegel keek. Ik kreeg wel een dikke knuffel van hem daarna.

De puberteit maakt Maarten meer zelfbewust

Ik denk dat hij bedoelde dat hij gewoon graag mij wil zijn. En dat is natuurlijk het enige waar ik hem niet mee kan helpen. Wij houden gewoon van hem zoals hij is, maar ik kan hem niet dwingen om van zichzelf te houden. Mijn moeder zegt dat het komt door de puberteit. Dat hij zich nu meer zelfbewust is dan vroeger.

Ik hoop voor hem eigenlijk dat dat ook weer over gaat. Soms kan je maar beter niet zelfbewust zijn als je een beperking hebt, denk ik.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp