>Terug naar het overzicht

Wat als je ouders er later niet meer zijn. Wie zorgt er dan voor je broer of zus?

13 mei 2024

Zorgen voor je broer of zus br

Het leven zit vol onzekerheden en vragen. Eén van de moeilijkste vragen die zich kunnen voordoen, is wat er zal gebeuren als je ouders er niet meer zijn. Voor jongeren met een broer of zus met een beperking is deze vraag nog wat ingewikkelder. Het is begrijpelijk dat jij je hier misschien zorgen over maakt.

Daarom is het goed om te weten dat er manieren zijn om voorbereid te zijn en ondersteuning te vinden. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke stappen en dingen om over na te denken. 

Open communicatie is belangrijk

Praat met je ouders over hun plannen en wensen voor de toekomst. Dit kan een moeilijk gesprek zijn, maar het is belangrijk om hier bekend mee te zijn en om te weten wat er van jou wordt verwacht. Bedenk van tevoren ook voor jezelf hoe jij deze vraag zou beantwoorden: Wat wil en kan jij bijdragen in de zorg en verantwoordelijkheden voor jouw broer of zus? 

Leer over de juridische aspecten

Het is belangrijk om de juridische kanten te kennen die te maken hebben met de zorg voor een persoon met een beperking. Denk aan zaken als voogdij, bewindvoering, wetten, regels en indicaties. Je kunt hier met een juridisch adviseur over in gesprek gaan samen met je ouders, maar je kunt er ook voor kiezen om enkel te weten bij wie je terechtkunt op het moment dat het nodig is.

Verbind je met ondersteunende netwerken

Door heel Nederland zitten lokale organisaties en ondersteuningsgroepen voor families van mensen met een beperking. Je kunt er waardevolle informatie, advies en emotionele steun vinden. Het delen van ervaringen met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan ook heel helpend zijn.

Kijk eens rond naar de organisaties en groepen bij jou in de buurt. Weet jij al welke dit zijn? 

Creëer een zorgplan

Samen met je ouders en eventuele andere familieleden of personen in jullie netwerk kun je een zorgplan opstellen voor je broer of zus. Dit plan kan details bevatten over medische zorg, dagelijkse behoeften, financiën en sociale ondersteuning. Je hoopt dit natuurlijk nog lang niet nodig te hebben, maar het kan een gerust gevoel geven om het op papier te hebben staan. Ook voor je ouders kan dit een geruststelling zijn. 

Denk aan jezelf

Misschien ben je er gericht op de zorg voor je broer of zus. Zorg er wel voor dat je jezelf niet uit het oog verliest. Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, je emoties te uiten en tijd te nemen voor ontspanning en zelfzorg. Blijf met vrienden afspreken en je hobby’s uitoefenen. Want door goed voor jezelf te zorgen, kun je beter voor anderen zorgen.

Onderzoek beschikbare hulpbronnen

Neem de tijd om de beschikbare hulpbronnen te onderzoeken, zoals overheidsprogramma's, sociale voorzieningen en zorginstellingen. Je hoeft er niet direct iets mee te doen. Het kennen van deze middelen kan je al helpen bij het plannen voor de toekomst en het vinden van de juiste ondersteuning wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat. Er zijn allerlei mensen en middelen die jou willen helpen bij jouw uitdagingen.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp