>Terug naar het overzicht

Zie jij details of het grote geheel? Misschien ben jij een conceptueel denker

17 juni 2024

Conceptueel denker liggend

Ben jij goed in het zien van het grote plaatje en leg jij snel verbanden? Raak jij afgeleid als het te veel gaat over details, bijvoorbeeld tijdens geschiedenis? Of als bij aardrijkskunde stap voor stap wordt uitgelegd hoe het principe van hoge en lage druk werkt? Voor jongeren die conceptueel denken, kan school moeilijk zijn. Het is lastig om hun ideeën uit te leggen aan leraren en klasgenoten. Dit kan zorgen voor misverstanden en frustratie. Lees hier wat conceptueel denken precies is en hoe je dit ook juist goed kunt gebruiken.

Wat is conceptueel denken?

Conceptueel denken betekent dat je goed bent in het zien van het grote plaatje en hoe verschillende dingen met elkaar verbonden zijn. In plaats van alleen kijken naar kleine details, begrijp je hoe alles samenwerkt. Hierdoor zie je snel patronen en verbanden en begrijp je waarom iets gebeurt. Dit helpt je om slimme oplossingen en plannen te maken.

Mensen met ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie en hoofdbegaafdheid zijn vaak conceptuele denkers. Hun manier van denken gaat vaak net anders dan wat ‘de norm’ is en waar lessen op school op zijn gericht. Daardoor hebben zij vaak meer moeite met school.

Aan de andere kant kun je op school ook veel voordelen ervaren door het conceptuele denken. Bijvoorbeeld bij:

  • Wiskunde en wetenschap: Conceptuele denkers begrijpen vaak snel de onderliggende principes en theorieën. In plaats van elke som apart te bekijken, zien ze patronen en kunnen ze deze kennis toepassen op nieuwe problemen. Ze willen bijvoorbeeld begrijpen waarom een bepaalde wiskundige formule werkt in plaats van alleen maar de formule te gebruiken.
  • Nederlands: Bij het lezen van verhalen of gedichten, zullen conceptuele denkers vaak diepere betekenissen en thema's herkennen. Ze denken na over waarom een personage iets doet of wat de boodschap van een verhaal is, in plaats van alleen maar het plot te volgen.
  • Geschiedenis: In geschiedenislessen kunnen ze verbanden leggen tussen verschillende tijdperken en gebeurtenissen. Ze zien hoe historische gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn en wat de gevolgen ervan zijn voor de toekomst.
  • Projecten en groepswerk: Conceptuele denkers zijn vaak goede teamspelers, omdat ze kunnen helpen het einddoel in de gaten te houden. Ze zijn goed in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen en kunnen een project goed organiseren.

Uitdagingen en voordelen van conceptuele denken

Er zijn dingen waar conceptuele denkers tegenaan lopen. Dit vinden ze moeilijk en kan heel frustrerend zijn, bijvoorbeeld:

  • Details over het hoofd zien: Soms kunnen ze te veel gefocust zijn op het grote geheel en belangrijke details over het hoofd zien.
  • Onbegrip: Ze kunnen zich soms gefrustreerd voelen als anderen hun denkwijze niet begrijpen of als ze gedetailleerde stappen moeten volgen zonder te weten waarom.

Aan de andere kant heeft conceptueel denken ook veel voordelen, zoals:

  • Creativiteit: Omdat ze makkelijk verbanden zien tussen verschillende ideeën, kunnen ze creatieve oplossingen bedenken voor problemen.
  • Diepgaand begrip: Ze begrijpen niet alleen feiten, maar ook de samenhang en achterliggende redenen.
  • Strategisch denken: Ze kunnen doelen voor de lange termijn stellen en een plan bedenken om die te bereiken.

Hoe haal je het beste uit jezelf?

Herken je wat hierboven staat? Misschien ben je wel een conceptueel denker. In plaats van je vooral focussen op dat wat je moeilijk vindt en wat zo frustrerend is, helpt het om te focussen waar je goed in bent. Maak gebruik van jouw creativiteit en jouw manier van denken. Wat je daarnaast erg zal helpen is:

  • Structuur: Hoe kan je op het grote geheel én op de details letten? Maak hiervoor een gestructureerd stappenplan.
  • Praat erover: Leg aan je leraren en klasgenoten uit hoe jij denkt, zodat zij je beter kunnen begrijpen en ondersteunen.
  • Uitdagingen aangaan: Zoek taken die je uitdagen om zowel conceptueel als gedetailleerd te denken.

Of je nu een conceptuele denker bent of niet, iedereen heeft zijn eigen unieke manier van denken en leren. Het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou het beste werkt en hoe je je sterke punten kunt gebruiken om je doelen te bereiken.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp