>Terug naar het overzicht

9 tips voor meer ontspanning

Ontspanning l

Het leven kan soms best hectisch zijn. Met schoolwerk, sociale activiteiten en persoonlijke uitdagingen die allemaal tegelijkertijd lijken te komen. Het is fijn om thuis de rust te kunnen vinden, maar voor jongeren met een broer of zus met een beperking is dat niet altijd mogelijk. Wel is het heel belangrijk om tijd te nemen om te ontspannen en jezelf weer op te laden. Daarom geven we je 9 handige tips voor meer ontspanning.

Diepe ademhaling

Ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen voor het verminderen van stress. Probeer diep in te ademen door je neus, je adem even vast te houden en dan langzaam uit te ademen door je mond. Herhaal dit enkele keren om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit kun je natuurlijk ook doen als je niet gestrest bent, maar na een dag school gewoon behoefte hebt aan ontspanning.

Ontdek de kracht van mindfulness

Mindfulness helpt je om in het moment te zijn en je gedachten te vertragen. Mediteren is hier een vorm van. Dat houdt niet in dat je elke keer een uur op een kussen moet zitten in een afgezonderde ruimte. Je kunt al af en toe een korte meditatie doen, gewoon daar waar je zit. Richt je op je ademhaling en ben je bewust van je zintuigen. Er zijn verschillende apps en audiofragmenten op Spotify te vinden waarin een meditatie wordt gegeven. Die kunnen je hierbij helpen.

Bij yoga wordt fysieke beweging met mindfulness gecombineerd. Er zijn veel online video's en apps beschikbaar die je kunt volgen, zelfs als je geen ervaring hebt.

Ga naar buiten

De natuur opzoeken kan verfrissend zijn. Het heeft een rustgevende werking. Maak een wandeling in het park, ga een rondje fietsen of ga gewoon even buiten zitten om wat frisse lucht en vitamine D op te doen. Het doet je goed.

Houd een dagboek bij

Schrijven kan therapeutisch zijn. Houd een dagboek bij waarin je je gedachten en gevoelens kunt uiten. Dit kan je helpen om je hoofd leeg te maken en te reflecteren. Wees ook weer niet te streng voor jezelf door elke dag te willen schrijven. Het moet je natuurlijk ook weer geen stress opleveren op dagen dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Pak het dagboek er af en toe bij.

Luister naar muziek

Muziek heeft het vermogen om je stemming te veranderen. Van uptempo muziek kun je opgewekt en blij worden. Heb je behoefte aan ontspanning? Zoek een afspeellijst, bijvoorbeeld op Spotify, met rustgevende muziek. Of maak zelf een ontspannende afspeellijst met je favoriete nummers en laat de muziek je meenemen.

Ga creatief aan de slag

Tekenen, schilderen, knutselen of kleuren. Het is iets waarvan velen vinden dat dit iets is voor kinderen, maar niets is minder waar. Het heeft een positieve werking op je gemoed. Je kunt tijdens het creatieve proces even je gedachtes loslaten en je creativiteit de vrije loop laten gaan. Er zijn tegenwoordig veel leuke kleurboeken voor volwassenen te koop.

Digitale detox

Een avond ontspannen zien we al snel gelijk aan een avond bankhangen met je telefoon in je hand. Al die prikkels die je dan binnenkrijgt, zijn alleen juist niet ontspannend. Neem af en toe een pauze van je telefoon en sociale media. Dit kan je helpen om mentaal te ontspannen en je aandacht op andere dingen te richten.

Neem een warm bad

Een warm bad kan fysieke spanning verminderen. Voeg wat kalmerende badolie of Epsom-zout toe om je spieren te ontspannen. Een ontspannen lichaam geeft ook een ontspannen gevoel. Heb je geen bad? Een warme douche of een voetenbad kan ook al een kalmerend effect hebben.

Leer je grenzen kennen

Soms lijkt het alsof alles tegelijkertijd op je af komt. Met de bovenstaande tips kun je in drukke periodes ontspanning vinden, maar te veel drukte is niet goed voor je. Zeg daarom af en toe ‘nee’ tegen verplichtingen. Al zijn de plannen nog zo leuk, het is belangrijk om balans te vinden tussen school, sociale activiteiten en tijd voor jezelf.

Onthoud tot slot dat ontspanning voor iedereen anders kan zijn. Probeer deze tips uit en kom erachter wat het beste bij jou past. Het is oké om tijd voor jezelf te nemen en jezelf de kans te geven om op te laden. Zo kun je op andere momenten op je best kunt zijn, zowel fysiek als mentaal.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp