>Terug naar het overzicht

Aan de buitenkant zie je niks aan Sam

6 juni 2023

Sam l

Kaat (16) heeft een broertje Sam (13). Ze ergert zich soms aan mensen die naar Sam staren of nare opmerkingen maken. Of nog erger, hem uitlachen.

Aan de buitenkant zie je niks aan Sam

Weet je wat het is met Sam. Je ziet helemaal niet aan hem dat er iets met hem is. Aan de buitenkant is het gewoon een jongen. Hij ziet er heel normaal uit. Hij ziet hij er zelfs leuk uit en is hij lijkt veel ouder dan 13.

Als ik met Sam loop denken mensen weleens dat het mijn vriend is. Ik denk ook dat dat komt omdat Sam nog steeds graag een hand geeft. Hij is dan wel 13 en lijkt op iemand van 15, maar in zijn hoofd is hij soms nog 8 ofzo.

Ik vind het soms weleens irritant dat je niet aan hem kan zien dat hij een beperking heeft, want ik moet altijd alles uitleggen.

Als je 10 minuten in dezelfde ruimte met hem bent valt het wel behoorlijk op

Sam kan bijvoorbeeld op de grond stampen als hij iets niet leuk vindt en zijn zin niet krijgt. Als hij een ijsje wil ofzo. Ik zie dan andere meiden van mijn leeftijd lachen en met hun ogen rollen en dat haat ik zo erg.

Echt van die HC meiden, weet je wel. Die zichzelf heel goed vinden. Het liefst zou ik naar ze toe willen lopen om te zeggen dat ze hun b*k moeten houden en dat ze blij mogen zijn dat ze zelf geen gehandicapte broer hebben in plaats van ons uit te lachen.

Maar heel eerlijk, ik heb helemaal geen tijd om aandacht aan die meiden te besteden, want ik ben dan druk met Sam weer rustig krijgen.

Soms gaan meiden ook met hem flirten 

Dat is echt super awkward. Hij weet helemaal niet hoe hij moet reageren en loopt dan snel naar mij toe of wordt bang. Vervolgens denken die meiden dan dat het mijn vriend is of hebben ze door dat hij beperkt is.

Wat ook wel lastig is, is dat Sam niet alleen naar de wc kan. Hij krijgt de deur niet goed op slot namelijk, dus er moet altijd even iemand voor staan. Als ik hem dan meeneem naar de meisjes-wc krijg ik daar standaard vervelende opmerkingen over.

Nou ja, ze spreken Sam erop aan, zo van ‘Ga weg hier, wat doe je hier’ Of een keer ging iemand gillen. Dat vond ik zo overdreven. Maar goed, Sam raakt daar dus van in paniek en dat vind ik dan wel zielig. Hij wil alleen maar even plassen.