>Terug naar het overzicht

Als we op visite zijn en het gaat niet meer, heeft iemand van ons 'Casdienst'

13 september 2023

Casdienst s

Bram (17) heeft een broer Cas (21). Cas heeft een verstandelijke beperking en autisme. Hij is gefascineerd door lichtknopjes.

Heel vaak heeft dit geweldig grappige momenten opgeleverd.

Zitten we op een verjaardag, gaan opeens alle lichten uit en aan. Nou, dan weet je al wie er bij de lichtknopjes staat, haha. Gelukkig gaan we alleen naar verjaardagen bij familie en goede vrienden en kennen die Cas allemaal heel goed.

‘Disco!!!’, riep een van mijn ooms een keer toen Cas weer eens met het licht stond te knipperen. Eventjes is het ook wel grappig, maar na een half uur vindt niemand het meer chill. En dan begint het lastiger te worden. Want ja, krijg Cas maar eens bij de lichtknopjes weg.

Vaak is er wel een kamer of een gang waar hij wel met het licht mag spelen, maar soms wil hij persé in de woonkamer.

Als het echt niet gaat, dan gaat degene die 'Casdienst' heeft met Cas naar huis.

Casdienst betekent in ons gezin dat als Cas het niet meer volhoudt of onrustig wordt, diegene dan met hem naar huis gaat. Ik vind het niet erg om Casdienst te hebben. Vaak wel een goed excuus om onder een saaie verjaardag uit te komen.

Als mijn vader en moeder ook geen zin hebben in een verjaardag, dan maken we soms voor de grap weleens ‘ruzie’ wie de dienst mag draaien.

Cas begrijpt dit allemaal niet, het gaat allemaal langs hem heen. Maar ik weet zeker dat hij er ook hard om zou lachen als hij het wel begreep en waarschijnlijk zou zeggen: ‘Zal ik na 15 minuten vast irritant gaan doen’.

Maar soms is het ook heel gezellig ergens en dan baal ik wel als hij niet meer wil.

Met Kerst heb ik hem een zaklampje gegeven waarbij de frontjes kan verwisselen.

Hij kan het lampje nu aan en uit doen, maar ook allerlei disney figuren zien. Hij vindt het geweldig. Ook op een verjaardag werkt dat erg goed.

Het enige nadeel is dat het lampje best wel sterk licht geeft. En als Cas enthousiast is dan wil hij laten zien wat hij ziet. Maar je raadt het al….dat doet hij door het recht in je gezicht te schijnen. Hij snapt maar niet dat je het dan helemaal niet kan zien.

Dus ook dat is niet ideaal, maar hij is er in ieder geval heel erg blij mee. En als Cas blij is, dan is de rest eigenlijk niet meer belangrijk.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp