>Terug naar het overzicht

Bas is soms best irritant, toch komt Sanne altijd voor hem op

5 september 2023

Bas en Sanne l

Sanne (16) is zusje van Bas (18). Bas heeft een verstandelijke beperking. Ze begrijpt het best als mensen hem irritant vinden, maar toch komt ze altijd voor hem op. 

Soms vind ik het moeilijk dat Bas anders is. 

Dan wil ik gewoon even niet opvallen en dat is onmogelijk als Bas mee is.

Bas praat altijd te hard, waar we ook zijn. En hij praat ook door andere mensen heen. Toen hij kleiner was vonden mensen dat nog wel grappig, maar tegenwoordig is hij bijna net zo lang als mijn vader en zie je dat het niet meer een jongetje is.

Maar van binnen is hij nog heel kinderachtig. Zelfs grote mensen begrijpen dat vaak niet. Ze kijken dan heel geïrriteerd naar Bas of naar mij of mijn ouders.

Laatst moesten we naar het gemeentehuis om onze paspoorten te verlengen. 

Dat was echt super awkward. Bas bleef maar vragen stellen aan mijn moeder en ik denk dat we daar wel 15 of 20 minuten hebben moeten wachten.

De andere mensen in de wachtkamer proberen dan niet gestrest te doen, maar ik zie gewoon aan ze dat ze het heel vervelend vinden dat Bas daar ook is.

Nou op die momenten vind ik Bas ook irritant. Ik zou dan ook willen dat hij gewoon lekker komt zitten naast mij op de bank en we samen TikTok kijken ofzo.

Echt, dat zou het leven met hem zoveel makkelijker maken. Maar dat gaat denk ik nooit gebeuren. Dat hij ooit in zijn leven ergens rustig gaat wachten tot hij aan de beurt is.

Wat ik er zo vervelend aan vind, is dat ik probeer iets alleen te doen terwijl ik moet wachten, maar dat kan bijna niet. 

Gewoon even lekker zitten en chillen en dan gaat Bas zo de aandacht trekken van die andere mensen of van mijn moeder en dan kan ik mij gewoon niet meer ontspannen.

Iedereen kijkt naar ons, denk ik dan de hele tijd. Ik haat dat echt. Ik ga echt liever zonder hem naar dat soort dingen, maar dat kan natuurlijk niet altijd.

Bij de gemeente was er een vrouw die steeds ging zuchten als Bas weer iets deed. Op een gegeven moment begon ik me meer te storen aan die vrouw dan aan Bas zelf.

Ik dacht echt van, kom op zeg, je bent een vrouw van in de 50 ofzo. Kan je toch wel iets begrijpen van gehandicapte mensen. Nou, deze mevrouw dus niet. Dus ik ging haar daarna de hele tijd boos aankijken.

Ik bedoel, ik mag best mijn broertje vervelend vinden en klagen. Maar als iemand anders het doet, kom ik toch liever voor hem op.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp