>Terug naar het overzicht

Ben jij een knuffelkont? De voordelen en effecten van knuffelen

Knuffelen l

Je wist het misschien nog niet, maar knuffelen is ontzettend belangrijk. Voor elk mens, jong of oud. Maak jij hier al tijd voor in jouw drukke schema van school, huiswerk, sporten en social media? In dit artikel duiken we in de wereld van omhelzingen en ontdek je waarom ze veel meer zijn dan alleen elkaar gewoon even vasthouden.

De magie van Oxytocine

We beginnen met een stukje chemie dat schuilgaat achter het knuffelen. Want wanneer je knuffelt, komt het hormoon Oxytocine vrij. Oxytocine wordt ook wel het "knuffelhormoon" genoemd. Oxytocine staat niet alleen bekend om zijn rol bij het versterken van sociale banden, maar het helpt ook om stress te verminderen en een gevoel van welzijn te verbeteren. Sterker nog, knuffelen is een eerste levensbehoefte. Dus, als je je bijvoorbeeld gestrest voelt na een lange schooldag, kan een knuffel ervoor zorgen dat je je rustiger en meer ontspannen gaat voelen. En wist je dat helemaal niet knuffelen zelfs schadelijk kan zijn? Want wanneer een baby niet geknuffeld zou worden, zal het kindje zich ook minder goed ontwikkelen, minder hard groeien en moeite hebben met leren.

Knuffelen als stressverlichter

We zeiden het zojuist al; knuffelen zorgt ervoor dat wanneer je je onrustig of gestrest voelt, je jezelf weer wat meer ontspannen gaat voelen. Het puberleven is vaak al zwaar genoeg. Huiswerk, toetsen, sport, social media en dan ook nog stoeien met gierende hormonen en je identiteit. Even een knuffel met iemand is dus echt geen gek idee. Natuurlijk moet je je prettig voelen bij de persoon met wie je knuffelt, maar die zijn er vast wel. Probeer het maar eens. Eerst is het misschien nog wat ongemakkelijk, maar naarmate je het vaker doet zul je merken dat het een positieve uitwerking op je heeft.

Met iemand knuffelen zorgt voor verbondenheid

Knuffels zijn niet alleen lichamelijk, maar ze versterken ook de emotionele (mentale) band tussen mensen. Of het nu gaat om vrienden, familie of romantische relaties, regelmatig knuffelen bevordert een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Een gemeende knuffel met je vrienden zal jullie band dus versterken. En wist je dat regelmatig knuffelen ook conflicten (ruzie of boosheid) kan verminderen? Heb je regelmatig ruzie met je broer of zus? Misschien moet je hem of haar dan eens wat vaker een knuffel geven ;-)

Knuffelen is goed voor je humeur

Wanner je knuffelt komt er ook nog een ander stofje vrij dan Oxytocine, namelijk Endorfine. Endorfine geeft je een geluksgevoel. Door het vrijkomen van Endorfine wanneer je met iemand knuffelt, zul je je gelukkiger gaan voelen. Het zal je goed doen, probeer het maar eens. Voel je je ooit een beetje neerslachtig of lusteloos? Een stevige knuffel kan jouw mood dan een flinke boost geven.

Meer zelfvertrouwen door knuffelen

Als puber staat je brein waarschijnlijk bol van de onzekerheden en het verlangen naar bevestiging. Knuffelen speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Ze fungeren als een non-verbale bevestiging (via lichaamstaal) van genegenheid en waardering. Met een knuffel laat je zien dat je om de ander geeft. Dat je jezelf mag zijn en dat je de ander respecteert. Als jij regelmatig een knuffel ontvangt, dan zul je merken dat je gevoel van eigenwaarde (de mate waarin jij blij bent met jezelf) toeneemt.

Hoe werkt knuffelen in een digitaal tijdperk?

In een tijdperk waarin emoji's en likes heel normaal zijn, dreigen we soms te vergeten dat een fysieke aanraking zo veel beter is dan het versturen van een emoji. Merk jij dat je inderdaad wat face to face contact met anderen mist, omdat je meestal alleen digitaal met iemand spreekt, overweeg dan eens om die digitale knuffel in te wisselen voor een echte fysieke aanraking.

De do's en don'ts van knuffelen

Nu we de voordelen van knuffelen hebben uitgelegd, is het wel ook belangrijk om te weten hoe je dat knuffelen nu precies aanpakt en wanneer je het (niet) doet.

De do’s van het knuffelen:

  • Check of de ander het fijn vindt om te knuffelen. Niet iedereen is namelijk even relaxt met fysiek contact. Let op lichaamstaal en respecteer elkaars grenzen.
  • Kies het juiste moment. Iemand een knuffel geven op een ongemakkelijk moment is geen goed idee. Weet je bijvoorbeeld dat je vriend of vriendin verdrietig is, maar liever niet heeft dat anderen dit weten. Knuffel dan niet in overvolle schoolkantine, maar zoek een wat rustiger plekje op.
  • Geef alleen gemeende knuffels. Een oprechte/gemeende knuffel heeft meer impact dan een verplichte/niet gemeende knuffel. Met knuffelen laat je je gevoel spreken, niet je verstand. Voel je het zelf niet, knuffel dan ook niet.

De don’ts van het knuffelen:

  • Forceer niets. Als iemand niet openstaat voor een knuffel, respecteer dat dan. Dwing niemand tot fysiek contact.
  • Vermijd ongemakkelijke situaties. Zorg ervoor dat de setting geschikt is (het juiste moment en de juiste plaats) en veroorzaak geen ongepaste situaties.

De kracht van knuffelen

Je hebt kunnen lezen dat knuffelen een krachtig middel is en dat je het kunt gebruiken in allerlei situaties. Je kunt met een knuffel iemand troosten, steunen, feliciteren, laten weten dat je iemand graag mag of gewoon zomaar, omdat je blij bent met iemand. Je kunt er iemand anders mee verblijden, maar ook jezelf door gewoon eens te vragen om een knuffel. Vind je dit nog wat gek? Begin dan eerst bij iemand die je echt vertrouwt en waar je je fijn bij voelt. Misschien is dit je moeder, je broer of zus, of je beste vriend(in). Of nog anders… misschien was dit artikel wel totaal overbodig voor jou, omdat jij als knuffelkont al een echte knuffelexpert bent.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp