>Terug naar het overzicht

Cursussen voor jongeren met een zorgintensieve broer of zus

Cursussen voor brussen l

Het opgroeien met een broer of zus met een beperking kan uniek en uitdagend zijn. Daarom is het belangrijk dat je je gesteund voelt en je eigen behoeften kan vervullen. In Nederland zijn er verschillende cursussen en programma's ontwikkeld om jou hierin te ondersteunen.

Programma's voor brussen

Deze programma's zijn specifiek ontworpen voor kinderen en jongeren met een zorgintensieve broer of zus. Ze bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt leren omgaan met de uitdagingen die je mogelijk tegenkomt. Je leert begrijpen wat de beperking van je broer of zus inhoudt, hoe je ermee kunt omgaan en hoe je jouw eigen emoties kunt uiten.

Je doet activiteiten zoals spelletjes, groepsdiscussies en creatieve workshops, waardoor je de kans krijgt om andere broers en zussen te leren kennen en ervaringen te delen. De cursussen van MEE zijn hier een voorbeeld van.

Psycho-educatiecursussen

Psycho-educatiecursussen bieden je de mogelijkheid om meer te leren over de specifieke beperking(en) van je broer of zus. Deze cursussen richten zich op het vergroten van het begrip van de beperking, de impact ervan op het dagelijks leven en de beste manieren om ermee om te gaan. Je leert ook strategieën voor het verbeteren van de communicatie met je broer of zus en het opbouwen van een positieve relatie.

Psycho-educatiecursussen worden vaak gegeven door professionals op het gebied van kinderpsychologie. Ze bieden een combinatie van informatieve sessies, discussies en praktische oefeningen. De Brussencursus van GGNet is hier een voorbeeld van.

Workshops en trainingen

Naast de specifieke programma's en psycho-educatiecursussen, zijn er ook workshops en trainingen beschikbaar die gericht zijn op het ondersteunen van broers en zussen van kinderen met een beperking. Deze kunnen variëren van zelfzorgworkshops tot trainingen in communicatie- en conflictoplossingsvaardigheden.

Dergelijke workshops en trainingen bieden praktische tools en technieken om je te helpen bij het omgaan met de uitdagingen die je kunt tegenkomen. Ze bieden ook een gelegenheid om ervaringen en tips uit te wisselen met andere broers en zussen in een vergelijkbare situatie. Hiervan is de Brussentraining van CJG Rijnmond een goed voorbeeld.

Online bronnen en ondersteuning

Naast de fysieke cursussen en workshops, zijn er ook online bronnen en ondersteuningsvormen beschikbaar voor jongeren met een zorgintensieve broer of zus. Er zijn websites, forums en online communities waar je kunt communiceren en ervaringen kunnen delen met anderen in een vergelijkbare situatie. Deze online platforms bieden een platform voor ondersteuning, begeleiding en het delen van nuttige informatie en hulpmiddelen. SAME! is daar een voorbeeld van.

Onthoudt altijd dat jij ook aandacht verdient en dat jouw behoeften net zo belangrijk zijn als die van jongeren zonder zorgintensieve broer of zus. Het volgen van een cursus, workshop of iets dergelijks kan je helpen om hier ook zelf meer aandacht aan te besteden. 

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp