>Terug naar het overzicht

Heeft jouw broer of zus autisme? Zo ga je hiermee om.

17 januari 2024

Broer en zus

Het hebben van een broer of zus met autisme is voor jou misschien heel gewoon, toch is het een bijzondere situatie. Je krijgt te maken met (on)begrip, allerlei uitdagingen, maar waarschijnlijk ook veel liefde voor jouw broer of zus. In dit artikel nemen we een aantal manieren met je door waarop jij kunt omgaan met je broer of zus met autisme, en hoe jullie samen nog sterker kunnen staan.

1. Leer over autisme

Kennis is kracht, zeggen ze weleens. Dat is in het geval van autisme ook zo. Hoe meer je erover weet, des te beter jij jouw broer of zus kunt begrijpen en ondersteunen. Neem de tijd om te leren over autisme. Lees artikelen, luister naar een podcast of kijk een informatieve video. Je gaat de kenmerken van autisme dan herkennen, sterke punten zien en leert over de uitdagingen die autisme met zich meebrengt. Hierdoor zal het begrip voor jouw broer of zus groter worden.

2. Praat met je broer of zus

Praat jij weleens echt met je broer of zus over het hebben van autisme? Waarschijnlijk niet, want dat kan best confronterend zijn en jullie willen elkaar waarschijnlijk niet verdrietig maken. Toch kan het jullie helpen als jullie van elkaar weten hoe jullie je voelen. Wat maakt jouw broer of zus gelukkig? Wat vindt je broer of zus moeilijk? Tegen welke obstakels loop jij aan? Door hier met elkaar eerlijk over te praten groeit jullie vertrouwen in elkaar en zal jullie band (nog) sterker worden.

3. Geduld, geduld en nog eens geduld

Geduld is bij het omgaan met autisme erg belangrijk. Autisme is er in verschillende vormen. Dit wil zeggen dat je aan de ene persoon met autisme haast niets zult merken, terwijl je de kenmerken bij een ander al van verre herkent. Bij mensen met autisme kunnen ‘simpele’ dingen soms langer duren of kan er onverwacht gedrag verschijnen. Probeer altijd geduldig te blijven en besef dat elk mens, ook met autisme zijn/haar eigen tempo heeft.

4. Zoek gemeenschappelijke interesses

Misschien doe je al veel samen met jouw broer of zus. Of misschien juist niet, omdat jullie verschillende dingen leuk vinden. Ga eens op zoek naar dingen die jullie allebei leuk vinden. Of nou ja, leuk. Het kan natuurlijk ook iets zijn wat jij niet per se heel leuk vindt, maar dat je wel graag wil doen om je broer of zus blij te maken. Het kan echt van alles zijn; sporten, een film kijken, een boek lezen, iets knutselen, muziek luisteren of een wandeling maken. Door samen dingen te doen leren jullie elkaar goed kennen en maken jullie mooie herinneringen samen.

5. Ga nooit over grenzen

Mensen met autisme zijn vaak extra gevoelig voor prikkels. Respecteer de persoonlijke grenzen van je broer of zus, als hij/zij behoefte heeft aan stilte, rust of een bepaalde routine. Als je dit niet doet kan je broer of zus overprikkeld raken, met alle gevolgen van dien. Maar daar hoeven we je vast niets over uit te leggen, want deze signalen ken je vast al. Als jullie weten dat jullie elkaars grenzen respecteren zullen jullie je heel veilig voelen bij elkaar.

6. Betrek je broer of zus bij activiteiten

Inclusie is belangrijk. Inclu wattuh??? Inclusie betekent ergens bij horen en onderdeel van uitmaken. Vroeger zag je vaak dat mensen met een (verstandelijke) beperking er niet bij hoorden. Ze werden een beetje ‘verstopt’, alsof ze er niet helemaal bij hoorden. Terwijl tegenwoordig juist ook deze mensen een belangrijk onderdeel uitmaken van onze maatschappij. Geef zelf daarin het goede voorbeeld en neem je broer of zus gewoon eens mee bij activiteiten waar je dit nog niet deed.

7. Geef vertrouwen aan je broer of zus

Als broer of zus speel je een belangrijke ondersteunende rol. Mensen met autisme kunnen bepaalde dingen niet (zo goed), maar op veel punten zijn zij juist veel sterker dan wij. Mensen met autisme hebben vaak een goed oog voor detail, zijn erg creatief en hebben een open kijk op de wereld. Help je broer of zus waar nodig, moedig aan en geef steun. Dit is erg belangrijk voor het zelfvertrouwen van jouw broer of zus.

8. Zorg ook goed voor jezelf

Het hebben van een broer of zus met autisme kan soms best uitdagend zijn. Het vraagt ook veel van jou. Vergeet daarom niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Zorg op tijd voor ontspanning en zoek steun bij vrienden, je ouders en familie of een mentor op school, als je hier behoefte aan hebt. Zeggen dat het je even te veel is, is geen schande. Het is juist heel krachtig als jij laat zien dat je ook goed voor jezelf zorgt.

Het hebben van een broer of zus met autisme is absoluut anders dan anders. Ook zal het echt niet altijd makkelijk en leuk zijn. Maar elk mens is uniek en jullie band dus ook.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp