>Terug naar het overzicht

Het broertje en zusje van Maartje zijn even oud, maar dat zie je niet.

28 mei 2024

Broer en zus van Maartje

van Digna Verheul, www.aandachtengroei.com

Maartje (13) heeft een zusje en een broertje. Ze zijn beide 7. Haar broertje Cas (7) is te klein en te vroeg geboren en heeft een ontwikkelingsachterstand.

Cas lijkt vijf, terwijl hij zeven is

Je zou echt niet verwachten dat mijn broertje en zusje even oud zijn. Mijn broertje zit in een rolstoel en ziet er echt uit als 5 ofzo, terwijl mijn zusje gewoon in groep 3 zit. Ik weet niet wat er mis is gegaan in de buik van mijn moeder, maar mijn moeder denkt dat mijn zusje per ongeluk op de navelstreng van mijn broertje heeft gelegen.

In ieder geval kan je daar niks aan doen in de buik, dus het is ook niet echt de schuld van mijn zusje ofzo. Tja, hij is gewoon zo.

Voor mij is hij gewoon heel normaal

Ik zie vaak mensen wel naar hem kijken. Dat vind ik eigenlijk best wel irritant. Voor mij is hij namelijk heel normaal zoals hij is, maar dat vindt niet iedereen. Ik snap het ook wel hoor, hij is gewoon ook anders, maar soms kijken mensen alsof hij een besmettelijke ziekte heeft en dan denk ik echt: heb je nog nooit een gehandicapte gezien ofzo?!

Echt zo dom, dat soort mensen. Maar ja, daar doe je niks aan. Je kan die mensen toch niet veranderen. 'Ze weten niet beter', zegt mijn moeder dan altijd.

Cas zijn 'school' is echt een leuke plek

Cas zit op een groep met allemaal kinderen zoals hij. Wij noemen dat zijn school, maar hij mag daar gewoon de hele dag spelen. Ik vind dat best wel een leuke plek. Ik zou er ook best de hele dag willen spelen soms. Ze hebben best wel veel leuke dingen op die groep, maar vooral de gymzaal is daar heel leuk. Er staan heel veel grote kussens in en een schommelhangmat, maar dan echt super groot.

Soms mag ik mee om Cas op te halen, maar meestal komt hij met het busje. De juffen van Cas zijn ook superaardig. Alles is daar eigenlijk wel leuk. Misschien wil ik later ook wel dat werk gaan doen. Het enige wat ik dan niet wil is de luiers verschonen. Er zijn daar namelijk ook hele grote kinderen die nog een luier dragen. Dat vind ik best wel apart, maar die kunnen waarschijnlijk ook niet anders.

Mijn zusje zit op mijn oude basisschool. Zij moet echt veel meer doen dan Cas. Gelukkig vindt zij dat ook allemaal leuk en is ze er goed in.

Ik ben vooral blij dat ze allebei op een school zitten die ze leuk vinden.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp