>Terug naar het overzicht

Lisa hield haar spreekbeurt over de beperking van haar zus

29 maart 2023

Spreekbeurt down

Lisa (20) studeert geneeskunde in Nijmegen. Ze is bijna klaar met haar bachelor en start volgend jaar met haar coschappen. Doordat haar zus (24) het Syndroom van Down heeft, heeft ze van jongs af aan al die interesse in andere mensen. 

Een sprekend voorbeeld hiervan is de spreekbeurt die ze op de basisschool gaf over het Syndroom van Down. Ze vertelt hierover en raadt andere broers en zussen aan om dit ook te doen.

Ik had eigenlijk geen flauw benul van wat het Syndroom van Down precies inhield.

Het is een tijd geleden, maar ik weet nog dat ik met mijn moeder besprak waarover ik mijn spreekbeurt wilde doen. Ik stelde voor om het over het Syndroom van Down te doen. Dat vond ze een goed idee en samen hebben we de spreekbeurt in elkaar gezet. Ik heb er ook een presentatie bij gemaakt met allerlei foto’s.

Ik vond het heel leuk om hier mijn spreekbeurt over te doen, omdat ik me daardoor veel meer verdiepte in wat het Syndroom van Down precies is. Ik wist dat mijn zus 'anders' was en dat dit het Syndroom van Down heette. Maar ik had eigenlijk nog geen flauw benul van wat dat precies inhield en hoe het kwam. Ik had ook geen idee hoe vaak het bij andere mensen voorkwam. Daarnaast hebben mensen met het Syndroom van Down bepaalde uiterlijke kenmerken. Mijn zus heeft bijvoorbeeld ogen met een extra huidplooi en vlekjes rondom de iris. Ik had er nooit over nagedacht waar dat door kwam.

Door dieper op het Syndroom van Down in te gaan, leerde ik allerlei dingen waar ik als kind nog nooit over had nagedacht. Zo kwam ik er dus achter dat die kenmerken door het Syndroom van Down kwamen en dat veel meer mensen deze beperking hebben.

Door mijn spreekbeurt begrepen mijn klasgenoten beter hoe het nou zat.

Lisa

De reacties van mijn klasgenoten waren heel goed. Ook zij wisten dat mijn zus anders was. We woonden in een klein dorp, waardoor iedereen haar wel kende en er niet veel kinderen zoals mijn zus waren. Door mijn spreekbeurt begrepen mijn klasgenoten daarom ook beter wat de beperking precies inhoudt en dat het vaker voorkomt dan je als kind denkt. Ik had het idee dat ze het beter snapten en dat vond ik fijn. Niet dat ik het gevoel had dat er geen begrip was, maar ze wisten nu beter hoe het nou zat.

Ik heb er veel positiefs uit gehaald.

Andere broers en zussen zou ik aanraden om ook zo’n spreekbeurt te houden over de beperking van hun broer of zus. Het is namelijk heel goed voor jezelf en je eigen ontwikkeling. Je leert meer over je broer of zus en herkent dingen die je eerder niet waren opgevallen. Je snapt beter wat de beperking inhoudt en leert je broer of zus daardoor beter begrijpen. Ik heb er veel positiefs uit gehaald.

Daarnaast is het echt een inspiratie voor anderen om hierover te vertellen. Je klasgenoten weten hierna beter wat de beperking inhoudt en het kan het ijs breken om er vragen over te stellen. Misschien merk je dat ze er wel eens iets over zeggen of er een mening over hebben. Door er een spreekbeurt over te geven, geef je de ruimte om vragen te stellen. Op dat moment, maar ook in het vervolg. Ik vond dat heel leuk, omdat ik dan over mijn zus mocht praten.

Laat zien dat jouw broer of zus niet de enige is.

Wil je wel graag een spreekbeurt houden over de beperking van je broer of zus, maar ben je hier onzeker over of vind je het spannend? Laat dan vooral zien dat jouw broer of zus niet de enige is. Als broer of zus kan je het idee hebben dat alleen jij een broer of zus hebt die anders is. Maar door bijvoorbeeld een filmpje te laten zien over mensen met die beperking, merk je zelf en laat je zien dat er veel meer mensen zijn met die beperking, of met een beperking in het algemeen.

Daarnaast kun je de spreekbeurt ook enkel houden over de beperking zelf. Je hoeft niet eens te vertellen dat jouw broer of zus die beperking heeft. Je legt bijvoorbeeld uit wat de beperking inhoudt in plaats van dat je vertelt over hoe die beperking zich bij jouw broer of zus uit. Door een spreekbeurt hierover te geven, komen er waarschijnlijk algemene, nieuwsgierige vragen naar de beperking en niet naar jouw persoonlijke ervaring. Er komen waarschijnlijk ook positieve reacties, wat het wel gemakkelijker kan maken om toch te vertellen dat jouw broer of zus die beperking heeft. Al hoeft dat natuurlijk niet.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp