>Terug naar het overzicht

Verschillende soorten begeleiding en zorg

18 oktober 2023

Begeleiding en zorg l

Iedereen heeft het recht op een gelukkig en vervuld leven. Het is alleen niet vanzelfsprekend en voor mensen met een beperking vaak lastig om dit zelf vorm te geven. Zij hebben hier hulp en/of zorg van anderen voor nodig. Er zijn verschillende vormen van hulp en zorg te vinden in de gehandicaptenzorg. Het verschilt per persoon en is afhankelijk van de hulpvraag wat hierin het beste aansluit. We noemen een aantal vormen.

Thuiszorg

Sommige mensen met een beperking ontvangen zorg en ondersteuning in hun eigen huis. Dit kan hulp zijn bij dagelijkse handelingen, zoals eten, aankleden en schoonmaken. Thuiszorgverleners zijn er om te helpen waar nodig.

Ambulante zorg

Bij ambulante zorg krijgen mensen met een beperking ook ondersteuning thuis. Het verschil met thuiszorg is dat thuiszorg gericht is op alledaagse handelingen en ambulante zorg zich meer richt op ondersteuning die een keer per week, twee weken of maand geboden wordt. Mensen blijven in hun eigen huis wonen en er komt regelmatig een zorgverlener, therapeut of andere specialist langs die hen ondersteuning biedt. Dit kan variëren van medische controles tot maatschappelijke ondersteuning en therapie.

Dagbesteding

Iedereen heeft behoefte aan een fijne en nuttige daginvulling. Je wilt van betekenis kunnen zijn en daarmee ook je leven betekenis geven. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. Velen gaan daarom meerdere dagen per week naar dagbesteding.

Dagbesteding wordt geboden in een veilige en stimulerende omgeving voor mensen met een beperking. Ze kunnen er leuke en nuttige activiteiten doen, sociale contacten opdoen en allerlei vaardigheden ontwikkelen.

Verblijf in een woongroep

Als iemand vanwege zijn of haar beperking niet (meer) thuis kan wonen of de zorg niet thuis kan krijgen, kan hij of zij gaan wonen in een woongroep. Daar wonen mensen samen met anderen, vaak met een soortgelijke beperking, in een huis. Ze hebben er een eigen kamer, studio of appartement en delen meestal gemeenschappelijke ruimtes, zoals een woonkamer en keuken. Ook krijgen ze er de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben.

Logeeropvang

Voor mensen met een beperking die bij hun ouders of verzorgers thuis wonen, is het ook mogelijk om regelmatig ergens anders te logeren. Dat wordt logeeropvang genoemd en wordt geboden door zorginstellingen. Aan de ene kant ontlast dit ouders, verzorgers of mantelzorgers en aan de andere kant doen mensen met een beperking hierdoor nieuwe ervaringen op. Dat kan hen helpen in hun ontwikkeling. Ze leren bijvoorbeeld hoe het is om met meer mensen met een beperking te zijn en om in een andere omgeving te verblijven. Voor sommige ouders of verzorgers is dit dan ook een tussenstap, om vervolgens verder te onderzoeken of een woongroep iets voor hun kind is.

Medische zorg

Mensen met een beperking hebben vaak ook specifieke medische zorg nodig. Ze hebben bijvoorbeeld medicatie of therapeutische behandelingen nodig. Ook zorgt een beperking er bij sommigen voor dat hun gezondheid kwetsbaarder is en het risico op bepaalde ziektes groter is. Zij moeten vaker dan anderen regelmatig gezondheidscontroles ondergaan. Dit wordt meestal gedaan door een arts die gespecialiseerd is in het werken met mensen met een beperking, een Arts voor Verstandelijke gehandicapten (AVG).

Onderwijs en training

Mensen met een beperking ontwikkelen zich op een eigen manier. Sommige vaardigheden zijn nauwelijks tot niet mogelijk om hen aan te leren en voor andere vaardigheden hebben zij meer tijd en ondersteuning nodig. Daarom kunnen zij onderwijs en training volgen, specifiek ontworpen voor mensen met een beperking. Ze leren er bijvoorbeeld vaardigheden die hen in staat stellen om zelfstandiger te leven.

Sociale diensten

Sociale werkers, ook wel maatschappelijk werkers genoemd, bieden mensen met een beperking ondersteuning bij sociale, emotionele en financiële kwesties. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het lezen en behandelen van brieven, het verkrijgen van toegang tot diensten en het regelen van de financiën.

Therapieën

Fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en andere soorten therapieën kunnen een essentieel onderdeel zijn van de zorg voor mensen met een beperking. De beperking kan er namelijk voor zorgen dat de ontwikkeling traag verloopt en extra gestimuleerd moet worden. Deze therapieën richten zich daarom op het verbeteren van de motorische vaardigheden, communicatie en algeheel welzijn.

Hulp en zorg op maat

Hulp en zorg die wordt geboden aan mensen met een beperking wordt aangepast aan de individuele behoeften van elke persoon. Elke persoon heeft andere behoeftes en hulpvragen. En wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet per se geschikt te zijn voor de ander. Het is daarom belangrijk om te luisteren naar hun wensen en voorkeuren en hen te ondersteunen bij het maken van keuzes die bij hen passen.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp