>Terug naar het overzicht

Waarom kan mijn broer of zus niet naar dezelfde school als ik?

25 oktober 2023

Speciaal onderwijs l

Heeft jouw broer of zus een beperking en kan hij of zij niet naar dezelfde school als jij? Vraag jij je wel eens af waarom dat eigenlijk niet kan? Het is een belangrijke vraag en door de redenen erachter te snappen, kan het helpen om de situatie beter te begrijpen. In dit artikel lees je waarom sommige broers en zussen met speciale behoeften naar andere scholen gaan en welke soorten scholen er zijn voor hen.

Waarom niet dezelfde school?

Er zijn verschillende redenen waarom je broer of zus misschien niet naar dezelfde school kan gaan als jij. Het is belangrijk om daarbij altijd in je achterhoofd te houden dat deze beslissingen vaak worden genomen met de beste bedoelingen. Op deze manier komt jouw broer of zus het beste tot zijn of haar recht. Enkele redenen zijn:

  1. Speciale behoeften: Kinderen met beperkingen hebben vaak speciale zorg en ondersteuning nodig. Deze zorg kan variƫren van fysieke therapie tot speciale leerprogramma's. Niet alle scholen kunnen deze zorg en ondersteuning te bieden, en soms zijn gespecialiseerde scholen dan de beste optie.
  2. Individuele behoeften: Ieder persoon is anders. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Scholen voor kinderen met beperkingen zijn vaak in staat om individuele onderwijsplannen te bieden die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van elk kind.
  3. Inclusiebeleid: In sommige gevallen kan het zijn dat de school van je broer of zus niet het juiste inclusiebeleid heeft om te zorgen voor een ondersteunende omgeving voor kinderen met beperkingen. Speciale scholen zijn meestal beter toegerust om inclusief onderwijs te bieden.

Soorten scholen voor kinderen met beperkingen

Voor kinderen met beperkingen zijn er in Nederland verschillende soorten scholen. Afhankelijk van hun specifieke behoeften past de ene school beter bij jouw broer of zus dan de andere. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  1. Scholen voor speciaal onderwijs: Deze scholen zijn volledig gericht op kinderen met beperkingen en bieden gespecialiseerde programma's en ondersteuning. De leerkrachten van deze scholen zijn hier ook voor opgeleid.
  2. Inclusieve scholen: Steeds meer reguliere scholen in Nederland hebben sterke inclusieprogramma's, waardoor kinderen met beperkingen in dezelfde klas kunnen zitten als hun leeftijdsgenoten. Voor sommige kinderen betekent het dat zij het reguliere lesprogramma volgen en ondersteuning of zorg krijgen waar dat nodig is. Andere kinderen volgen een eigen lesprogramma, maar wel vanuit hun klas met leeftijdsgenootjes.
  3. Particuliere scholen: Er zijn particuliere scholen die gespecialiseerde diensten aanbieden voor kinderen met beperkingen. Deze scholen zijn vaak duurder, maar bieden zeer individuele aandacht.
  4. Thuis onderwijs: In sommige gevallen kan thuis onderwijs de beste optie zijn voor een kind. Dit stelt ouders in staat om het onderwijs volledig af te stemmen op de behoeften van hun kind.

Praat erover met je ouders

Het is begrijpelijk dat het soms moeilijk is dat jouw broer of zus niet naar dezelfde school gaat. Bijvoorbeeld als je ziet dat broertjes en zussen van klasgenoten wel bij jullie op school zitten. Of wanneer het bij de schoolfoto een heel geregel is om ook samen met jouw broer of zus op de foto te kunnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze voor de juiste school altijd wordt gemaakt met het belang van je broer of zus in gedachten. Je ouders willen hem of haar de best mogelijke kansen bieden en hem of haar op die manier stimuleren en ondersteunen in de ontwikkeling. Soms betekent dit dat ze moeten kiezen voor een gespecialiseerde schoolomgeving bij een andere school dan waar jij heen gaat.

Ben je benieuwd naar welke afweging jouw ouders hebben gemaakt? Praat erover met je ouders en vraag ze naar hoe bepaalde beslissingen zijn genomen. Onthoud daarbij dat elk kind uniek is, jij ook! Het is belangrijk om een omgeving te vinden die het beste bij ieders individuele behoeften past. Dan kom je het beste tot je recht.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp