>Terug naar het overzicht

Willemijn (22) en Sara (26) hebben regelmatig een Zussendag

17 mei 2023

Willemijn en Sara l

Willemijn studeert in Utrecht. Haar zus Sara, die het syndroom van Down heeft, woont in een ander dorp begeleid op zichzelf. Ze brengen graag tijd door samen en doen regelmatig wat leuks. Willemijn vertelt over een dag dat Sara haar kwam bezoeken in Utrecht.

Ik zorgde ervoor dat ik mijn vrienden had opgetrommeld, anders appt ze hen zelf wel

Sara kwam met de trein naar Utrecht toe. Ze is erg zelfstandig en kan zelf met de trein hierheen komen. Dat vindt ze dan ook heel stoer. Als we in Utrecht afspreken, blijft ze vaak een nachtje slapen. Dan gaan we allerlei leuke dingen doen, zoals shoppen, even naar de stad en met mijn vrienden afspreken.

Ook deze keer wilde ze zo veel mogelijk van mijn vrienden weer zien. Ik zorgde ervoor dat ik ze had opgetrommeld, anders appt ze hen zelf wel. Zij vinden het ook altijd heel leuk om Sara weer te zien. We gingen van de ene borrel naar de andere, ’s avonds met een groep eten en daarna weer wat drinken met andere vrienden. Dat was heel gezellig.

De volgende ochtend moest ze weer op tijd weg. Ze heeft namelijk zelf ook een druk leven en daardoor altijd wel 20 andere dingen op de planning staan. Wat dat betreft heeft ze het drukker dan ik.

Ze geniet ervan om zich in mijn leven hier te begeven

Ik vind het fijn om samen leuke dingen te doen, omdat ik merk dat Sara het heel leuk en gezellig vindt. Ik noem het altijd Zussendag. Ze ziet mijn vrienden in Utrecht graag en geniet ervan om zich in mijn leven hier te begeven. Het is ook wel een andere setting dan bij mijn ouders thuis waarin we elkaar spreken en even tijd voor elkaar nemen.

We spreken soms in Utrecht af, maar doen ook regelmatig wat leuks als ik in het weekend bij mijn ouders ben. Dan lunchen we samen, we hebben laatst samen een bananenbrood gebakken, we drinken een wijntje in haar appartement of we gaan gezellig shoppen.

Vanwege haar maten is het voor Sara best lastig om leuke kleding te vinden. Ze heeft de omvang van een 26-jarige, maar korte benen. Dat maakt het uitdagend, maar ik vind dat wel een leuke uitdaging. Ik ken een paar winkels waar ze goede kleding hebben voor Sara en vaak laten we het daarna nog extra inkorten. Mijn moeder vindt het ook heel fijn dat ik dat doe, zodat zij het uit handen kan geven.

Doordat Sara zo zelfstandig is, voel ik niet extra een verantwoordelijkheid over haar

Doordat Sara zo zelfstandig is, voel ik niet een extra verantwoordelijkheid over haar. In ieder geval niet meer dan ik het gewend ben als ik bij mijn ouders thuis met haar ben. Zo moet ik met het shoppen bijvoorbeeld wat meer geduld hebben en iets meer uitleggen. En bij sommige dingen heeft ze wat meer hulp nodig. Soms gaat de hond ook mee en dan is het wel extra druk en vermoeiend.

Als ze in de trein zit en naar mij toekomt, dan ben ik wel extra bereikbaar voor Sara. Ik heb steeds contact met haar over waar ze is. Zo weet ik hoe laat ze precies in Utrecht aankomt. Dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Ze houdt ook contact met mij en mijn ouders als ze met de trein ergens anders naartoe gaat. Zo ging ze laatst naar onze oma en had ze een trein eerder gepakt. Ze belde mij toen daarover, maar ik kon niet opnemen. Gelukkig heeft ze dan nog een arsenaal aan mensen die ze ook kan bellen. Dus dat was uiteindelijk geen probleem.

Het hoeft niet iets groots of geks te zijn. Als het maar gezellig is

Ik geniet er altijd erg van om samen met Sara wat leuks te doen. Ik vind het goed en belangrijk om daar tijd aan te besteden, dat we ook dat soort leuke dingen met elkaar doet.

Als je ook graag met je broer of zus iets leuks wilt doen, dan heb ik nog wel wat tips. Je kunt beginnen met bij je ouders thuis samen iets leuks doen, waar je ouders dan niet bij zijn. Denk aan een taart bakken of samen uitgebreid lunchen. Wil je het vervolgens buitenshuis opzoeken? Maak dan bijvoorbeeld een wandeling dichtbij huis, doe samen boodschappen of drink een koffietje aan het eind van de straat. Het hoeft niet iets groots of geks te zijn. Als het maar gezellig is.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp