>Terug naar het overzicht

6 tips om van je schuldgevoel af te komen

3 oktober 2023

Anti schuldgevoel tips l

Het hebben van een broer of zus met een beperking betekent veel voor je. Het kan veel vreugde, liefde en verbondenheid met zich meebrengen. En het is ook heel normaal dat jij je soms schuldig voelt. Jij kan naar een reguliere school, gaat misschien wel studeren of woont op jezelf. Je kunt er makkelijker op uit gaan en bent veel flexibeler. Daar kun jij je schuldig over voelen tegenover je broer of zus. 6 tips om af te komen van dat schuldgevoel.

Begrijp dat gevoelens normaal zijn

Allereerst is het belangrijk te realiseren dat schuldgevoelens een normaal onderdeel zijn van de menselijke emotie. Het is niet alleen jouw ervaring; veel jongeren met vergelijkbare situaties voelen zich op dezelfde manier. Het erkennen van deze emoties is de eerste stap naar het omgaan ermee.

Praat erover

Het delen van je gevoelens is heel belangrijk. Praat met je ouders, andere familieleden, vrienden of vertrouwde volwassenen. Ze kunnen een luisterend oor bieden en je helpen om de gevoelens te begrijpen en een plekje te geven. Bovendien kunnen ze hun eigen ervaringen en inzichten delen, wat helpt bij het begrijpen van jouw gevoelens.

Zie jezelf niet als de oorzaak

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet verantwoordelijk bent voor de beperking van je broer of zus. Dit is iets wat buiten jouw controle valt. En je kunt er dus ook niets aan doen dat jij die beperking niet hebt. Het is normaal om je soms machteloos te voelen, maar het is essentieel om te begrijpen dat jij niet de schuldige bent.

Erken je eigen behoeften

Als jongere met een broer of zus met een beperking is het makkelijk om jezelf op de tweede plaats te zetten. Vergeet alleen niet dat jouw eigen behoeften en gevoelens ook belangrijk zijn. Jij bent ook een eigen persoon, maakt jouw eigen ontwikkeling door en hebt net zoveel recht op een fijne dag. Neem tijd voor jezelf en zoek activiteiten die jou energie geven en waar je plezier aan beleeft.

Zoek steun buiten de familie

Naast praten met familieleden, kan het nuttig zijn om contact te leggen met andere jongeren in vergelijkbare situaties. Er zijn vaak ondersteuningsgroepen, online communities – zoals SAME – en lokale initiatieven waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Het delen van ervaringen met anderen die begrijpen wat je doormaakt, kan enorm helend zijn.

Wees lief voor jezelf

Zelfliefde en zelfzorg zijn essentieel. Sta jezelf toe om fouten te maken en realiseer je dat je ook recht hebt op geluk en voldoening in het leven. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren.

Het is volkomen normaal om, als jongere met een broer of zus met een beperking, af en toe schuldgevoelens te ervaren. Het belangrijkste is dat je deze gevoelens erkent, ermee om leert gaan en jezelf de liefde en steun geeft die je verdient. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd mensen zijn die er voor je willen zijn.

Heb je een vraag? App SAME! Whatsapp