Veel jongeren zitten tegenwoordig vaak binnen, achter hun laptop of computer. Of ze spelen met hun telefoon. Toch is het ook heel belangrijk om buiten te zijn. Niet alleen om genoeg beweging te krijgen, maar ook omdat je helderder in je hoofd wordt. Alle voordelen van een frisse neus halen vind je in dit artikel.
Jongeren worden vaak aangemoedigd om te gaan sporten. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt dat je niet te dik wordt of dat je gezondheidsproblemen krijgt als je ouder bent. En moeilijk is het echt niet; want fiets jij bijvoorbeeld naar school? Loop je naar het centrum om een boodschap te doen? Spreek je buiten af met vrienden? Dan ben je dus al heel goed bezig.
Buiten zijn heeft aantoonbare voordelen voor je mentale gezondheid. In de natuur zijn (en dus buiten zijn) is gekoppeld aan een afname van stress, angst en depressie. Een wandeling in het park, een dag op het strand of gewoon tijd doorbrengen in een groene omgeving kan een kalmerend effect hebben en helpen om de dagelijkse stress van school en sociale druk te verminderen. Je gaat er ook beter van slapen, dus misschien kun je daardoor ’s ochtends ook makkelijker je bed uit komen.
Een verandering van omgeving en de mogelijkheid om in de natuur te zijn, kunnen de hersenen activeren waardoor je beter kunt nadenken. Het bevordert je concentratie en creativiteit. Zit je bijvoorbeeld in een toetsweek en moet je urenlang studeren, dan is even naar buiten gaan een goed idee. Het geeft jou een pauze en je zult daarna zien dat het studeren weer een stuk makkelijker gaat omdat je weer gefocust bent. Ook als je even (te) veel aan je hoofd hebt is naar buiten gaan een goede keuze. Je doorbreekt de drukte dan even en geeft jezelf daarmee wat tijd om op te laden.
Wist je dat buiten zijn ook je sociale vaardigheden helpt te ontwikkelen? Deelnemen aan een teamsport, kamperen met vrienden of familie of gewoon tijd doorbrengen in het lokale park. Het brengt je in contact met anderen, ‘echt’ contact. Dit is erg belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan je vermogen om effectief met anderen om te gaan. Dus ook al is de communicatie vanachter je scherm erg veilig, het echte persoonlijke contact brengt je nog zo veel meer.
Door wat vaker buiten te zijn ontwikkel je een grotere waardering voor de natuur en het milieu. Het vergroot namelijk je bewustzijn en het stimuleert een milieuvriendelijke(re) houding. Dit bewustzijn kan op lange termijn leiden tot meer duurzame keuzes en gedragingen. Dit is misschien niet per se iets waar je nu op zit te wachten, maar het is van grote invloed voor jouw toekomst.
Door buiten te zijn koppel je jezelf even los van de digitale wereld. Dit kan je helpen om een gezonde balans te vinden met betrekking tot je schermtijd. Wij weten heus wel dat we niet meer zonder de digitale wereld kunnen, toch kan dat schermpje ook behoorlijk beklemmend werken. Dus even naar buiten, zonder scherm, is echt een goed idee.
Wij zijn heel benieuwd. Ga je het eens proberen? Of kom je door het lezen van dit artikel tot de conclusie dat je al heel goed bezig bent? Samen naar buiten is veel leuker dan alleen, dus kijk eens of je in jouw omgeving meer mensen kunt motiveren. Misschien kunnen jouw ouders ook wel wat frisse lucht gebruiken ;-)